Peterseliewortel: een groente om te onthouden
De smaak van peterseliewortel lijkt op een combinatie tussen pastinaak, peterselie en knolselder. Hij staat bovenaan het lijstje vergeten groenten. Daarom gingen wij langs bij teler Alexandre Flamand. We willen de peterseliewortel voor eens en voor altijd uit de vergetelheid halen.
Peterseliewortel teler
Alexandre: “Twintig jaar geleden is mijn vader begonnen met het telen van pompoenen. In die tijd was dat nog een vergeten groente.”
"Vandaag telen mijn broer en ik heel wat vergeten groenten, waarvan de peterseliewortel op 4 hectare. Je kan dus zeggen dat we die voorliefde voor vergeten groenten hebben overgekregen.”
Wanneer wordt peterseliewortel geoogst?
“Peterseliewortel is een peterselievariant die niet gekweekt wordt voor zijn bladeren, maar voor zijn wortel. We zaaien ze in de lente en beginnen met oogsten vanaf half september. Dat doen we een keer per week, afhankelijk van de bestellingen die binnenkomen.”
”Na het oogsten gaan de wortels in een grote wasmachine. Daarna gaan ze door een toestel dat ze verpakt. Dat is de laatste stap voordat ze vertrekken naar de winkels.”
Wat is het verschil tussen peterseliewortel en pastinaak?
Peterseliewortel smaakt minder fel en minder zoet dan pastinaak. Op het eerste gezicht heeft peterseliewortel wat weg van pastinaak. Ze hebben dezelfde structuur, maar het zijn wel degelijk twee verschillende groenten. De peterseliewortel is witter van kleur en ook kleiner dan de pastinaak. Zijn aparte, kruidige smaak doet denken aan knolselder, peterselie en groene selder.
Peterseliewortel is lekker in:
- soep
- puree
- een stoofpotje
- een salade