Filou van Kasteel Brouwer Vanhonsebrouck uit Izegem
Tags Bier Belgisch

Filou van Kasteel Brouwer Vanhonsebrouck uit Izegem

Eén is geen. Een Filou van Kasteel Brouwer Vanhonsebrouck loopt namelijk erg vlot naar binnen. Sinds 2014 is de tripel de jongste telg van de 32 bieren die bij de Izegemse brouwer van de band rollen. Hoofdbrouwer Hans Mehuys toont ons fier hoe het vloeiend goud gebrouwen wordt.

Bier brouwen, al 7 generaties lang

Hoofdbrouwer Hans vertelt ons over Amandus, die de brouwerij meer dan 100 jaar geleden stichtte. Amandus Van Honsebrouck was een rasechte ondernemer met een onnoemelijk drukke agenda. Naast zijn brouwerij had hij een boerderij, een stokerij en een melkerij. Daarbovenop was hij burgemeester van het dorp Werken, een deelgemeente van het West-Vlaamse Kortemark. Vandaag staat Xavier Van Honsebrouck aan het hoofd van de brouwerij. Daarmee is het nu de beurt aan de zevende generatie.

Filou productie
Filou productie
Filou productie

Een nieuwe brouwerij

In 2016 begon Xavier aan een nieuw hoofdstuk: de nieuwe brouwerij in Izegem. De voormalige brouwerij in Ingelmunster, een aangrenzende gemeente, sloot haar deuren in 2015. Buiten de gloednieuwe en volledig uitgeruste brouwzaal, pakt de brouwerij uit met nieuwe troeven zoals een eetgelegenheid, een winkel, een bezoekerscentrum … 

Op dinsdag, woensdag en donderdag worden telkens tien brouwsels gemaakt. Zo komt de brouwerij dagelijks aan een totaal van wel 1.150 hectoliter aan heerlijke bieren. Hierbij worden de modernste technieken gebruikt. Zo beschikt de brouwerij bijvoorbeeld over een energierecuperatiesysteem.

Per uur kunnen we maar liefst 20.000 flesjes Filou vullen.
Hoofdbrouwer Hans

Filou: een toegankelijk én hoogstaand bier

In 2014 besloot de familie een Belgische tripel op de markt te brengen die zowel krachtig als zacht van smaak is: Filou was geboren. Dit blond bier van 8,5% drinkt gemakkelijk en is toch intrigerend genoeg om in de smaak te vallen bij liefhebbers van speciaalbieren. De speelse naam en het etiket zorgen ervoor dat het brouwsel ook in de smaak valt bij een jonger publiek.

Filou productie
Filou productie

Hop, pilsmout en kruiden maken de Filou

“Filou brouwen we met Belgische en Franse hoppen en pilsmout. Eerst mengen we de gemalen mout met water. De mout wordt zo gemalen dat het kaf - het omhulsel van de graankorrels - zo intact mogelijk blijft. Na een uur komt het terecht in de filtreerkuip en scheiden we de wort van het kaf. Het wort is het aftreksel van de mout."

"In de kookketel steriliseren we alles en voegen we de kruiden en de hop toe. Een stap die bepalend is voor het eindresultaat! Na het koken is het mengsel troebel. We klaren het dan via een whirlpool. Da’s een soort slazwierder maar dan voor bier (lacht). Nadat het bier gekoeld is met ijswater, gaat het naar de gistingstank.”

Steriliseren in de kookketel.
Steriliseren in de kookketel.
Steriliseren in de kookketel.

“Na een week van hoge gisting lageren en filteren we het bier. De laatste stappen? Suiker toevoegen en ons brouwsel pasteuriseren. De flesjes Filou worden gevuld, verse gist wordt toegevoegd en we stockeren de flesjes nog twee weken in een warme ruimte van 25°C. Per uur kunnen we 20.000 flesjes vullen!”

Filou

Wie is de filou?

“We zijn trots op onze Filou. Het is een bier met een knipoog. Want wie is eigenlijk de deugniet? De filou die de bierdrinker verleidt, of de drinker die in zwijm valt voor een tweede flesje?”

  • Type: Helder blond met fijne pareling en stevige witte schuimlaag
  • Smaak: Vol, bitter, zoet
  • Aroma’s: Belgische en Frans hoppen, kruidig
  • Alcoholpercentage: 8,5%
  • Schenktemperatuur: 6°C