BBQ recepten, eenvoudig en lekker!
Benieuwd naar de ideale volgorde om vlees te grillen? Ga als volgt aan de slag:
- Begin met het vlees dat het snelst klaar is, zoals biefstuk, ribeye of entrecote.
- Leg daarnaast ook al wat vlees met een langere baktijd op de rooster, zo weet je zeker dat je worsten goed garen.
Met onze handige tips voor vlees op de BBQ is bakplezier gegarandeerd. Of ga eens voor zalm of gamba's op je BBQ. Bereid je voor met onze tips voor een geslaagde barbecue en grillen maar!
Alle BBQ-recepten volgens soort
Meer tonenHoeveel eten per persoon bij een BBQ?
- 400 tot 500 gram vlees, vis of vegetarisch per persoon. Dat komt op 3 à 4 stuks.
- Reken op zo'n 100 gram aan bijgerechten per persoon.
Kijk ook naar de samenstelling van je gezelschap. Kinderen eten vaak iets minder, maar dat wordt gecompenseerd door de grotere eters in de groep.
Vraag gerust advies in je Spar-winkel. Je kan ook kiezen voor één van onze samengestelde barbecueschotels.
Direct of indirect grillen?
Er bestaan twee BBQ-technieken: direct en indirect grillen. De naam verklapt het al een beetje: bij direct grillen komt het voedsel in aanraking met het vuur. Bij indirect grillen raken je ingrediënten het vuur niet.
Voor ingrediënten die minder dan 20 minuten op de rooster nodig hebben, zoals vis of een steak, gebruik je best directe warmte. Dat doe je door het stuk vis of vlees direct boven de kolen of briketten te leggen.
Ingrediënten die langer dan 20 minuten moeten garen, gril je beter indirect. Je legt het stuk vis of vlees dan aan de zijkant van de BBQ-rooster of je schuift de kolen of briketten op, zodat die er niet vlak onder liggen.
Sommige stukken vlees grill je best traag. Een stevig stuk buikspek, een zesrib of een rosbief worden zo lekker mals en krijgen een heerlijke, gerookte smaak.
Hoe maak je het BBQ-rooster schoon?
Door je rooster schoon te houden zorg je voor jarenlang barbecueplezier. Maak je BBQ het liefst schoon als hij nog een beetje warm is, dat zorgt ervoor dat het vuil makkelijker loslaat. Het enige wat je nodig hebt: een halve citroen om over je hete roosters te wrijven, een grote bak met kokend water (je rooster moet erin kunnen) en een vaatwastablet.
Drankjes voor bij je BBQ
Op een warme dag mogen drankjes natuurlijk niet ontbreken. Zet flessen en brikken in een emmer ijs om ze koel te houden. Je kan ook zelf aan de slag gaan om deze citroenlimonade te maken of een mango-chilimargarita met een pittige toets. Sangria doet het ook altijd goed, zeker als hij zelfgemaakt is.
Zelf sangria maken
Meng fruit in een grote kom en meng er suiker onder. Giet er 2 dl Cointreau en 3 dl vermouth op en laat een nachtje ‘trekken’. Voeg voor het serveren de rode wijn en ijsblokken toe en meng. Verfris met Spa citroen volgens smaak.
Variatie op de BBQ
Varieer met groenten, vlees en vis. Met onze tips voorzie je ook genoeg voor de vegetariërs. En natuurlijk mogen de bijgerechten niet ontbreken op je feestje. Met onze barbecuetips doe je bergen inspiratie op.