Peterseliewortel
Nog nooit gehoord van peterseliewortel? Da’s niet zo gek. Het is namelijk een vergeten groente. Hoewel hij samen met andere lotgenoten – zoals pastinaak en aardpeer – aan een opmars bezig is, verdient de fantastische peterseliewortel wat extra aandacht.
- De peterseliewortel – of wortelpeterselie – is verkrijgbaar vanaf het einde van de zomer tot vroeg in het voorjaar. Vorst doet de groente goed: die zorgt ervoor dat het zetmeel wordt omgezet in suiker.
- Let er in de winkel op dat je een stevige wortel zonder plekjes koopt. Qua uiterlijk lijkt de peterseliewortel op een kleine pastinaak. De groente is zo’n 15 centimeter lang.
- In het Middellandse zeegebied werd de peterseliewortel voor het eerst gekweekt. De oude Grieken en Romeinen waren er dol op en verspreidden de groente naar de rest van Europa.
Smaak van peterseliewortel
Wortelpeterselie heeft een kruidige smaak. Hij doet denken aan een combinatie van knolselder, peterselie en pastinaak. Je kan hem zowel rauw als gekookt eten. Heb je een exemplaar te pakken waar het blad nog aanzit? Gooi het dan niet weg, het geeft heel wat smaak.
Voedingswaarde van peterseliewortel
Peterseliewortel zit boordevol caroteen, calcium, ijzer, vitamine B2 en vitamine C.
Peterseliewortel bewaren
Ongewassen wortelpeterselie kan je een tijdje bewaren op een koele, donkere plek. In de koelkast is de groente enkele dagen houdbaar. Wikkel hem best in papier.
Weetjes over peterseliewortel
Wie een koolhydraatarm dieet volgt, kan peterseliewortel gebruiken als aardappelvervanger.
Peterseliewortel klaarmaken
De kruidige smaak van peterseliewortel is lekker in warme bereidingen zoals puree en soep, maar ook in een fris slaatje. Je kan de groente stoven, koken en blancheren. Om de wortel rauw te eten rasp je hem best of snij je hem in dunne schijfjes.
Peterseliewortel snijden & schoonmaken
- Snij het groene blad van de wortel, hou het eventueel bij om smaak te geven of te garneren.
- Schil de peterseliewortel met een dunschiller.
- Snij en bereid zoals je wil.