Koolrabis

De koolrabi geeft smaak aan je zomer

Koolrabi is een zomergroente die je misschien niet zo vaak in je winkelkar of -mandje legt. Toch is het de moeite waard de knol te leren kennen. We trokken daarvoor naar telers Annemie Geerts en Jos Moens in Leest. Zij werken samen met een Duitse teler in Straelen die over de perfecte koolrabivelden beschikt.

De eerste koolrabi's

Annemie en Jos startten in 1984 met het telen van sla en witlof in volle grond. Als bijteelt kozen ze voor broccoli. Het telen van koolrabi begon bij toeval, 30 jaar geleden, vertelt Jos. “De plantenteler leverde elke week onze broccoliplantjes. Op een keer waren de plantjes heel klein en hadden ze een ander soort blad dan dat van broccoliplantjes. We waren benieuwd en plantten ze toch. Niemand kon toen zeggen hoe groot de knollen moesten zijn vooraleer je ze kon oogsten, want niemand in België teelde koolrabi. Door zelf te proeven, kozen we een ideale grootte. We brachten onze oogst naar de groenteveiling, waar de koolrabi’s meteen werden verkocht. Nadien besloten we ermee door te gaan.”

Koolrabi telen
Niemand in België teelde koolrabi. Door zelf te proeven, kozen we een ideale grootte.

Koolrabivelden

“Tot 15 jaar geleden teelden we onze koolrabi’s in België. Maar onze koolrabivelden waren beperkt van omvang en hazen, konijnen en bosduiven zijn verlekkerd op de knollen. Door de strengere wildwet mochten we die niet langer verjagen. In het begin van het groeiproces kan je de koolrabi’s nog afdekken met doeken, maar daardoor stoppen ze met groeien. Veel van onze knollen werden dus opgegeten.”

Koolrabiveld met gaas over jonge plantjes
Koolrabi jonge plantjes
Koolrabiveld met tractor
Koolrabi op veld

“Via via zijn we in contact gekomen met Michaël Linzen, een Duitse teler van koolrabi. In Duitsland en Oost-Europa wordt heel wat koolrabi geteeld en gegeten. Michaël heeft dus veel meer en grotere percelen om koolrabi te telen. Hier kan het minder kwaad dat er enkele knollen worden opgegeten door wilde dieren. Annemie en ik huren grond van Michaël en samen kopen we koolrabiplantjes aan. Die worden geplant, opgekweekt en geoogst door Michaël, naargelang onze vraag.”

Het oogsten van koolrabi

“Vanaf begin maart tot eind augustus wordt er koolrabi geplant. Na zo’n 8 tot 9 weken worden de knollen geoogst. Het oogsten gebeurt met een grote wagen die automatisch en heel zachtjes over het veld rijdt. De wagen heeft een afdak waar 6 tot 8 personen onder kunnen. Zij lopen mee met de wagen en trekken de knollen met wortel uit de grond. De wortels gaan er nadien af en de koolrabi’s komen terecht in grote bakken. Tot eind november wordt er geoogst. De knollen worden bewaard in een grote koeling.

Meerdere keren per week rijden Annemie en ik naar Duitsland om koolrabi op te halen. Eenmaal terug in Leest snijden we de bladeren ervan en leggen we de knollen in kistjes van 4 kg. Die gaan de koeling in om ’s anderendaags via de coöperatieve groente- en fruitveiling BelOrta te worden verkocht. Via de Spar aankoper krijgen we een richtlijn van hoeveelheid door, zodat er steeds voldoende koolrabi’s in de Spar winkels liggen.”

Koolrabi oogsten

Koolrabirapport

Koolrabi is een bovengrondse knol, die eigenlijk een verdikking van de stam van de plant is. Hij behoort tot de kruisbloemigen. Bij Spar koop je lichtgroene koolrabi’s meteen gemiddelde doorsnede van 7 cm.

Koolrabi oogsten met snoeischaar

Koolrabi klaarmaken

  • Eerst schillen.
  • Rauw in een salade: snij koolrabi in fijne plakjes, in julienne of rasp fijn en meng met wortel, radijs, rode biet en rucola of krulandijvie.
  • Lekker in soep, waar de knol voor binding zorgt.
  •  Je kan koolrabi bakken of koken en hij is heerlijk in een gratin of ovenschotel.
Koolrabi bevat calcium, kalium, magnesium en voedingsvezels en is rijk aan vitamine C.

Stap voor stap

Kies je voor seizoensgroenten en -fruit, dan kies je voor de meeste smaak en vitamines. Zo dragen we samen bij aan een betere gezondheid, stap voor stap.

stap voor stap.jpg