De courgette is een veelzijdige groente
De courgette kan je kopen in een langwerpig en rond formaat. Hij groeit uit prachtige gele bloemen, die eveneens eetbaar zijn. Eric Lambinon, Spar aankoper groenten, ging op bezoek bij telers Pieter en Heidi Vandooren in Hooglede. Daar praatten ze over de bloemetjes en de bijtjes. Letterlijk dan, want zonder bijtjes en hommels, die de bloemen bevruchten, geen courgettes.
Courgettes kweken
Pieter en Heidi telen courgettes in 28 serres. Daarnaast verbouwen ze ook nog op 40 ha bloemkolen en prei. “In 2008 nam ik de fakkel over van mijn ouders”, legt Pieter uit. “Ik run het bedrijf nu samen met mijn vrouw Heidi. Ik neem je mee naar de serres waarin we de courgettes kweken.”
"Zoals je kan zien, staat het hier vol potten met courgetteplanten. De prachtige gele bloemen zijn ’s ochtends mooi geopend, maar na de middag sluiten de bloemen zich.”
“Voor de courgettes kunnen groeien, moeten de bloemen bevrucht worden. Dat is een werkje voor de bijen en hommels. Elke courgetteplant heeft zowel vrouwelijke als mannelijke bloemen. Enkel uit de vrouwelijke bloemen groeien courgettes. Planten die gele courgettes opleveren, hebben meer mannelijke bloemen en planten met groene courgettes hebben meer vrouwelijke bloemen.”
De courgette is een snelle groeier
“We planten de eerste courgettes in maart,” vertelt Pieter. “Na vier weken kan er al geoogst worden. De oogstperiode duurt twee maanden. Courgettes groeien dus eigenlijk zeer snel. Het zijn exotische planten, dus hier groeien ze het best in serres. In het voorjaar bedekken we de serres nog met vliesdoek en blijven ze dicht. Indien nodig verwarmen we nog wat bij. Doen we dat niet, dan krijgen de planten geen bloemen."
"We starten in het voorjaar met de langwerpige groene courgettes, later volgen pas de ronde en gele varianten. Ook al zijn het snelle groeiers, voeding hebben ze toch nodig. Dat krijgen ze via een druppelaar. De bamboestokken ondersteunen de planten. Het zorgt ervoor dat de vruchten goed zichtbaar zijn voor ons, zodat we ze makkelijk kunnen oogsten."
De courgette oogsten
"Wanneer ze tussen de 330 en 400 gram wegen is het zover. Oogsten doen we met een klein, scherp mes. Uiteraard is het belangrijk dat we hierbij de andere courgettes niet beschadigen. Eenmaal geoogst, sorteren we de courgettes en gaan ze de koeling in. Daar blijven ze tot ik ze naar de groenteveiling breng.”
“Het telen van courgettes gaat door tot eind oktober. Daarna halen we alles uit de serres, reinigen ze en zetten alles klaar voor het volgende jaar. Wanneer het courgetteseizoen weer aanbreekt komt een imker bijenkasten in de serres plaatsen. We doen voor de bestuiving eveneens beroep op hommels, want die vliegen ook als het grijs en fris weer is. Bijen hebben liever goed weer.”
Courgette rapport
- Afkomst: Midden- en Noord-Amerika. In de 16de eeuw introduceerden Spaanse zeelui ze in het Middellandse Zeegebied.
- Familie van: de pompoen.
- Vorm: langwerpig of rond, die laatsten zijn perfect om op te vullen.
- Kopen: gladde schil, onbeschadigd en stevig.
- Seizoen: van maart tot oktober, al zijn ze het hele jaar door beschikbaar in Spar.
- Bewaren: niet in de koelkast, liefst tussen 10 en 13°C.
Stap voor stap
Door Belgische telers te ondersteunen dragen we samen bij aan een betere samenleving, stap voor stap.