Wortelen met loof
De smaakvolle, slanke wortelen met loof koop je van half mei tot eind november in je Spar. We trokken naar telers Luc, Tom, Jolien en Ann Vergote in Ingelmunster. Een uitstekende timing, zo blijkt … Ze zijn net hun wortelen met loof aan het oogsten.
Tom en zijn vrouw Jolien zijn ondertussen de vierde generatie landbouwers. “Behalve wortelen telen we hier ook savooikool, aardappelen, maïs, tarwe, gerst, knolselder en prei. We verbouwen onze gewassen op 30 ha grond, waarvan 3 ha voorzien is voor wortelen.”
“Wat wortelen met loof onderscheidt van andere wortelen? Busselwortelen zijn fijner van smaak dan andere wortelen, ze hebben iets meer smaak en zijn kraakvers. Dat zie je aan het loof. Deze wortelen komen nooit uit de bewaring en zijn steeds vers geoogst. Belangrijk voor onze wortelen met loof is de bodem waarin ze geteeld worden, die moet zanderig zijn en boordevol leem zitten. Drie maanden voor het oogsten zaaien we. Dat gebeurt gps-gestuurd.”
Wortelen oogsten
“Ook voor het oogsten doen we beroep op gps-tracking. De tractor rijdt zelfstandig door het veld en haalt de wortelen uit de grond. Ze komen terecht op een band, waarna we ze bundelen per 800 g en samenbinden met een touwtje. Vervolgens worden ze in grote bakken gelegd en eenmaal vol gaan ze naar de boerderij. Daar gaan de wortelen door een soort van wasmachine, zodat we ze proper naar de veiling in Roeselare kunnen brengen. Drie keer per week vervoeren we onze oogst naar de veiling.”
De laatste worteloogst
“Na onze eerste oogst zaaien we nog twee keer. Zo kunnen we tot eind november wortelen met loof oogsten. Na de laatste oogst telen we drie jaar lang andere gewassen op het perceel van de wortelen. Zo kan de bodem recupereren en kunnen we er drie jaar later opnieuw wortelen zaaien.”
Wist je dat ...
er zijn zelfs desserts waarin wortelen de hoofdrol spelen. Wortelen zijn superveelzijdig en kan je aan bijna elk gerecht toevoegen.
- Lekker: rauw, ingelegd, gestoomd, gekookt, gewokt of gebakken
- Rijk aan: o.a. vezels, kalium, natrium en calcium
- Kleur: de oranje kleur verraadt dat ze vol bètacaroteen zitten, een stof die het lichaam omzet in vitamine A