Knolselder uit Ardooie
In Ardooie, op het veld van de familie Devroe, groeien de knolselders in uitstekende aarde. De ideale zand- en leembodem blijft jaar na jaar in topvorm omdat Chris en zijn twee zonen bewust kiezen voor diversiteit. Wat jij daar aan hebt? Prachtexemplaren van knolselders, bomvol karakter! Wij trokken onze laarzen aan en doken mee het veld in.
Groene genen
In 1988 begonnen Chris en zijn vrouw groenten te telen op een stuk grond van drie hectaren. Vandaag zijn broers Joren (25) en Niels (22) de vierde generatie groentetelers van het geslacht Devroe. Samen met hun vader telen ze diverse groenten op hun veld dat ondertussen 30 hectare groot is. Een vierde daarvan is knolselder. Verder telen ze ook prei, witte en rode kolen, bloemkolen, aardappelen en sla. De jongemannen vertellen vol enthousiasme over het teeltproces van hun favoriete wintergroente.
Knolselder planten
“Voor de eerste stap op het veld gebruiken we de gps. Niet omdat we zonder verloren rijden, hé! Wel omdat de tractor op die manier mooie rijen maakt, met de perfecte afstand tussen de knolselders. De opgekweekte plantjes kunnen niet goed tegen de koude. Ze gaan dus pas tussen half april en eind mei de grond in, wanneer exact is afhankelijk van het weer.”
“De bodem hier bestaat uit zand en leem, dat is ideaal. Vanaf juni schoffelen we het gewas een aantal keer. Twee maanden na het planten, beginnen we de knolselders ook te beregenen. Nog vier maanden later zijn ze klaar voor consumptie.”
Knolselder oogsten
“De knolselders groeien half boven de grond, daardoor kunnen we ze gemakkelijk oogsten met een soort van boor. Daarna komen ze op de band terecht en snijden we het loof eraf. Dat laten we op het veld achter, omdat het als voedsel dient voor de volgende teelt. Volgend jaar zullen we op dit perceel een andere groente telen.”
“In houten containers gaan de knollen naar onze hangar. Daar schudden we de aarde eraf, snijden we de wortels bij en krijgen ze een stevige poetsbeurt. Dat gebeurt allemaal machinaal. Hoe sneller we werken, hoe verser jullie knollen zijn. Daarna sorteren we ze volgens grootte en kwaliteit. De gemiddelde knolselder weegt trouwens twee à twee en een halve kilogram. Met veel liefde leggen we ze met de hand per zes in een kist.”
"Het resultaat is een heerlijke knolselder met een milde, kruidige smaak. Onze kisten gaan dan bestelling per bestelling naar de REO Veiling in Roeselare. Daar worden de knollen verkocht en vertrekken ze naar Spar.”