Bloemkool van Mario Devroe uit Ardooie
Bloemkool winters? Helemaal niet! Dat imago heeft de kool enkel te danken aan zijn populaire bereiding in witte saus. Verder dan dat, is het een op-en-top zomergroente. Spar aankoper, Eric Lambinon, trok op een zonnige dag in juni naar het West-Vlaamse Ardooie. Daar kon hij aan den lijve ondervinden dat het telen en oogsten van bloemkool best veel voeten in de aarde heeft.
Eric ontmoet Mario Devroe, bloemkoolteler van de derde generatie, op het veld. Naast bloemkool teelt hij nog prei en veldsla. Maar vandaag zijn alle ogen op de bloemkool gericht. “Het telen en oogsten van bloemkool is vrij arbeidsintensief.”
Bloemkool zaaien
“Er gaat een maandenlang proces aan vooraf. De bloemkolen die we nu oogsten, zaaiden we al half februari. Onze zaden kopen we bij een zaadhuis. Kwaliteit verzekerd! Om ze te laten kiemen, moeten ze eerst acht uur in water wellen. Daarna dekken we ze af met bruin papier en wanneer er plantjes boven de grond komen piepen, ‘verspenen’ we ze naar perspotten. Hierin zit vermengde potgrond afgedekt met een laagje fijn, wit zand.”
Bloemkool planten
“Nadat de plantjes voldoende gegroeid zijn, dan is het ongeveer midden april, planten we ze in volle grond. Dat gebeurt machinaal op 65 centimeter van elkaar, zodat ze voldoende ruimte hebben om verder te groeien. Per hectare planten we er ongeveer 20.000. We dekken de kleine kooltjes meteen af met zwarte netten, zo worden ze niet opgegeten door bosduiven. De netten gaan er pas kort voor het oogsten weer af.”
“Voldoende water is tijdens de groei bijzonder belangrijk. Wanneer de bloemkool bijna groot genoeg is om te oogsten, knakken we de grote, binnenste bladeren en vouwen die erover. Zo kan er geen zonlicht aan en vergeelt de kool niet. Dat doen we allemaal manueel.”
Bloemkool oogsten
“Tijdens de oogstperiode loop ik dagelijks door het veld en check ik welke bloemkolen klaar zijn om geoogst te worden. Die snijd ik af met een lang mes en leg ik omgekeerd. Vervolgens snijden we de grote bladeren bij en gaan de bloemkolen via een machinale band naar de oogstwagen. Hierna sorteer ik ze volgens grootte en kwaliteit in blauwe bakken. Voor Spar selecteer ik mooie, grote bloemkolen. Zes in één blauwe bak.”
“Drie keer per week trek ik naar de groenteveiling in Roeselare, waar de kolen op de klok worden verkocht. Een deel willen we reeds vroeger in het jaar oogsten, bijvoorbeeld eind april. Die kolen telen we in de serre. Zaaien doen we in oktober en ‘verspenen’ in potten gebeurt voor de winter. Dat is onze ‘weeuwenteelt’ of overwinteringsteelt.”