Zoete aardappelen van de Aardappelhoeve in Tielt
Wist je dat zoete aardappel, oorspronkelijk afkomstig uit Mexico, ook in België wordt geteeld? Sinds 2016 verdiept de Aardappelhoeve in Tielt zich in het telen van de wortels, die overigens niets te maken hebben met aardappelen. Ontdek hier hoe deze tropische plant in onze contreien gedijt.
Getest en meteen goedgekeurd
Vroeger kon je enkel geïmporteerde exemplaren van de zoete aardappel in je Spar terugvinden. Daar bracht teler Bart verandering in. “Onder impuls van een Spaanse zoete aardappelteler onderzochten we in 2016 of de wortel ook hier goed zou gedijen. Al vanaf het eerste jaar slaagde de oogst. Die werd meteen verkocht. En zo waren we vertrokken."
De beste weg naar goede zoete aardappelen
"Het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt in Oost-Vlaanderen toonde interesse in het project. Samen met andere telers, machinebouwers, verpakkers en aankopers werd de keten van het veld tot de winkel volledig uitgetekend."
"Op proefvelden konden we het telen van verschillende rassen en de bemesting uittesten. We stelden ook de bewaring van de wortel op punt. Ondertussen wordt er jaarlijks meer dan 100 ha zoete aardappel in België geteeld, waarvan wij 30 ha telen, en is er ook een biologische variant verkrijgbaar.”
De kneepjes van het telen
Je zou denken dat de zoete aardappel met zijn tropische allures het minder goed doet op Belgische bodem. Niets is minder waar, verzekert Bart: “de Belgische zomers worden steeds warmer, dat is een meevaller voor de wortel. Maar er valt ook steeds minder regen. Dat is minder goed nieuws, want de zoete aardappel heeft tijdens zijn groei veel water nodig. Onze velden bevinden zich daarom altijd in de buurt van een waterloop waar we water uit kunnen oppompen. Om geen water verloren te laten gaan, investeerden we in druppelirrigatie.”
“Onze zoete aardappelscheutjes kopen we aan bij een Portugees bedrijf dat een licentie heeft om het ras te vermeerderen. Eens aangekomen, gaan eind mei de op lengte geknipte scheutjes de grond in. Het mag zeker niet meer vriezen wanneer we de scheutjes planten. Daarna worden ze op regelmatige basis geïrrigeerd. Gedurende de hele zomer krijgen de zoete aardappelen de tijd om te groeien. We oogsten pas in oktober en enkel wanneer het niet regent.”
“Een week voor het rooien gaat het loof van de planten eraf. Bij de Aardappelhoeve hebben we een aardappelrooier omgebouwd tot een rooier die geschikt is om zoete aardappelen te rooien. De wortels moeten namelijk zacht behandeld worden. Na het rooien bewaren we de zoete aardappelen één week bij een constante temperatuur van 30°C en luchtvochtigheid van 95%. Dat doen we om de schil ‘af te harden’, wat ook wel de ‘curingmethode’ genoemd wordt. Hierdoor kunnen we de wortels tot een jaar na het oogsten bewaren bij een temperatuur van 12°C.”
Zoete aardappelen voor Spar
“Wanneer er een bestelling binnenkomt, wassen en sorteren we de zoete aardappelen. We leggen ze in kisten van zes kilogram. Zo vertrekken ze naar het Spar distributiecentrum in Mechelen en naar de verschillende Spar winkels. Bij Spar koop je zoete aardappelen los. Ze hebben een minimum diameter van zes centimeter en wegen tussen de 150 en 800 gram.”
Stap voor stap
Tijdens het seizoen koop je bij Spar Belgisch geteelde zoete aardappelen, zo dragen we bij aan een betere samenleving, stap voor stap.
Aan de slag met zoete aardappel
Zoete aardappel proeft licht zoet en kruidig en doet het goed in soep, in een maaltijdsalade, gestoofd, gekookt in de schil, gepoft in de oven, gebakken in de pan, als frietjes bereid in de oven.