Heerlijke aardappelen van hier
Of het nu puree, frietjes of kroketjes zijn, aardappelen smaken altijd. En om jaarlijks zo lang mogelijk Belgische aardappelen te kunnen eten, werkt Colruyt Group sinds 2018 samen met verschillende aardappeltelers over heel België. Want geef nu toe, wat smaakt beter dan verse aardappeltjes van bij ons? We gingen op bezoek bij aardappeltelers Philippe en Jean-Charles in Waals-Brabant.
Samenwerking met Belgische aardappeltelers
Ze zijn ondertussen met 17, de Belgische aardappeltelers die een aantal ha grond ter beschikking stelden voor het aardappelproject van Colruyt Group. Samen selecteerden ze de variëteiten die het best aangepast zijn aan de lokale bodemsoorten en maakten ze kwaliteitsafspraken. Dankzij die samenwerking slaagden ze erin om het seizoen van de Belgische aardappel met een maand te verlengen.
Ook voor de telers is zo’n samenwerking voordelig: Colruyt Group betaalt hen een vaste prijs voor de oogst en hun werk. De aardappeltelers zijn dus minder afhankelijk van de sterk schommelende prijzen in de sector.
Gespecialiseerde teeltbegeleider
Aardappelen zijn geen makkelijke groente om te telen. Ze zijn erg afhankelijk van goede weersomstandigheden. Daarom volgt een gespecialiseerde teeltbegeleider de teelt steeds op. De vroege aardappelen worden tussen maart en mei gepoot in zand- en zandleemgronden in Oost- en West-Vlaanderen. De late variëteiten worden in zandleem- en leemgronden gepoot in Wallonië.
Aardappelen rooien
Eens volgroeid, kan de teler zijn aardappelen rooien. Dat gebeurt met een speciale aardappelrooimachine. De rooimachine, die 8 km/u rijdt, haalt de aardappelen uit de grond en zuivert ze van stenen, aarde, loof en onkruid en werpt ze in de opslagruimte van de tractor die naast de machine rijdt.
Bij een volle opslagruimte rijdt de tractor terug naar het bedrijf. Daar worden de aardappelen geschud zodat de meeste aarde eraf valt en vervolgens volgens grootte verdeeld en in grote houten kisten bewaard. Plaatst Colruyt Group een bestelling, dan zet de teler de gevraagde hoeveelheid in vrachtwagens over. Daarna worden de aardappelen nog eens gereinigd en nadien verpakt.
Stap voor stap
Door de Spar friet- en pureeaardappelen te kopen steun je lokale telers. Dat is duurzaam en goed voor de economie. En jij kan langer genieten van kwalitatieve en smaakvolle Belgische aardappelen die recht van het veld in je Spar-winkel belanden! Zo dragen we samen bij aan een beter milieu en een betere samenleving, stap voor stap.