Tripel LeFort van brouwerij Omer Vander Ghinste uit Bellegem
Tripel LeFort is nog een relatief nieuw bier dat je exclusief bij de Colruyt Group kan kopen. Dat deze Tripel pure kwaliteit is, werd bewezen wanneer hij op 3 mei 2018 werd verkozen tot beste Tripel ter wereld op de World Beer Cup. We gingen langs bij brouwerij Omer Vander Ghinste in Bellegem, waar eigenaar Omer Jean ons wijzer maakt over de naam en de roots van zichzelf én van het bier.
Een echte brouwersfamilie
Omer Jean Vander Ghinste begroet ons hartelijk voor de deuren van zijn brouwerij Omer Vander Ghinste in Bellegem. Als er één man uit een brouwersfamilie komt, dan is hij het wel: hij behoort tot de vierde generatie van brouwende Vander Ghinstes en zijn vier overgrootouders waren allemaal brouwers of dochters van brouwers.
Om zijn rondleiding te beginnen, neemt Omer Jean ons mee naar 1850. Toen werd de brouwerij Brasserie LeFort gebouwd op de plek waar voorheen het Fort van Kortrijk stond. Dat verklaart meteen ook de naam. Het fort moest de Oostenrijkse Nederlanden in de 17de eeuw beschermen tegen de Fransen. De brouwerij zou echter succesvoller blijken ...
In deze Kortrijkse stadsbrouwerij begon ene Felix Verscheure te brouwen. Hij stond bekend voor zijn zware donkere bieren, die qua receptuur niet meer te vergelijken zijn met de bieren zoals we die nu kennen.
De naam Omer
Felix brouwde tot aan zijn dood in 1911. Gezien zijn 2 dochters reeds overleden waren, kwam de brouwerij rechtstreeks in de handen van zijn kleindochter Marguerite. Die liet de productie vrij snel overhevelen naar de brouwerij van haar man: Brouwerij Omer Vander Ghinste in Bellegem. Hij was de overgrootvader van Omer Jean. Dat betekende het einde van Brasserie LeFort maar wel een enorme versterking voor Vander Ghinste.
Marguerite drukte haar stempel ook op andere manieren. Zo drong ze erop aan dat alle eerstgeboren jongens in de familie om praktische redenen ‘Omer’ zouden heten. In de dure glas-in-loodramen van de brouwerijcafés stond namelijk ‘Bieren Omer Vander Ghinste’ verwerkt. Door de naam Omer te behouden, konden de ramen ongewijzigd blijven.
De terugkeer van LeFort
Zo’n slordige 100 jaar na het opdoeken van Brasserie LeFort is de naam helemaal terug. Deze keer als een geslaagd biermerk van Omer Vander Ghinste, met intussen twee variëteiten die exclusief bij Colruyt Group worden verkocht. Het is een eerbetoon aan de mooie, vergeten Kortrijkse brouwerij die deel uitmaakte van de familiegeschiedenis van de huidige eigenaars. Vandaar dat je de brouwerij afgebeeld ziet op het etiket van Tripel LeFort.
Tripel LeFort
Alcohol: 8,8%
Aroma: uitgesproken fruitig, met toetsen van appel en banaan
Gisting: hoge gisting, met nagisting in de fles
Schenk: aan 6 à 8°C. Laat de gist (1 cm) in de fles achter.
Geboortejaar: 2016
De goudblonde Tripel LeFort is fris, zacht en vol. Zijn smaak is rijk en complex, maar toch erg toegankelijk. Zijn lichtzoete aanval gaat over in een volle intense finale met een fijne citrustoets.
Voor dit bier werd een volledig nieuwe gist gecreëerd. Eenmaal gebrouwen, ondergaat de Tripel drie weken nagisting op fles.
Bij zijn lancering, midden 2016, won Tripel LeFort onmiddellijk de European Beer Star Award, een van de drie belangrijkste awards ter wereld. Op 3 mei 2018 werd Tripel LeFort verkozen tot de beste tripel ter wereld op de World Beer Cup.