Tomaten uit Putte

Tomaten uit Putte

Wij Belgen zijn verzot op tomaten. Volgens cijfers van VLAM is het zelfs de meest verkochte groentesoort in België. Gelukkig koop je bij Spar het hele jaar door tomaten van Belgische bodem. Waar deze rode hartendieven overwinteren? In de duurzame serres van tomatenkwekerij Primato in Putte.

Van de serre tot op je bord

Kevin Pittoors en Chelsey Kenis vertellen met heel veel passie over hun tomatenkwekerij Primato in Putte. Kevins liefde voor het vak heeft hij van zijn papa, die 15 kilometer verderop tomaten teelt.

“Na mijn studies agro- en biotechnologie besloot ik in Putte een serre te bouwen. Bij papa was er immers geen ruimte voor uitbreiding. In 2015 bouwden we een eerste, traditionele serre van zes hectare. Twee jaar later volgde een tweede serre, uitgerust met SON-Ten ledlampen.

Tomatenkwekerij Primato

"Hierdoor kunnen we energiezuinig telen en bekomen we de meest optimale teeltcondities voor het gewas. Tezamen hebben we nu 12 hectare waarop we het hele jaar door tomaten kunnen telen.”

Tomaten enten

Chelsey: “Wij zaaien de tomaten niet zelf. Een opkweekbedrijf zaait ze voor ons. Wanneer de plantjes 10 centimeter hoog zijn, worden ze geënt. Een deel van het plantje wordt afgesneden en vastgemaakt aan een andere plant. De onderstam zorgt voor een goede groei en bevat resistenties tegen ziektes. In de ent zitten de gewenste eigenschappen van de tomaat, zoals smaak en kleur. Wanneer ze 40 à 50 centimeter hoog zijn, planten we ze in onze serres.”

Serre tomaten
Roodblauwe lampen die tussen de tomatenplanten hangen.

Tomaten planten

“Bij de traditionele teelt, zonder extra belichting, planten we half december. Oogsten kan vanaf midden maart en dit tot begin december. Daarna maken we de serre leeg. Alle resterende gewassen en doeken gaan eruit en worden gerecycleerd. Vervolgens reinigen we de serre grondig en kan er weer van voor af aan begonnen worden.”

“Onze tomatenplanten die in de verlichte serre groeien, planten we half oktober. Twee weken later steken we de lampen aan, eerst vooral op donkere dagen. De roodblauwe lampen hangen tussen de planten. Tijdens de donkerste periode van het jaar branden ze maximaal 18 uur per dag. In het voorjaar bouwen we het aantal uren belichting af. Wanneer het in de serre meer dan 25 graden is, blijven de lampen uit. In deze serre kunnen we vanaf half december beginnen oogsten."

Dankzij de lampen kunnen we ook in de winter verse tomaten oogsten
Teelster Chelsey
Tomaten
Tomaten
Tomaten in bakken

Duurzaam geteelde tomaten

Kevin: “De groei, vorm en smaak van de tomaten kunnen we sturen door het licht. Natuurlijk spelen ook de soort, hoeveelheid water en voeding een belangrijke rol."

"Opdat we tijdig kunnen bijsturen, komt er wekelijks een teeltadviseur langs. Verder krijgen we hulp van roof- en sluipwantsen. Zij zijn onze biologische bestrijdingsmiddelen. Hommels zorgen dan weer voor de bestuiving van de planten."

"We zetten sterk in op een duurzame teelt. Zo recycleren we 100% van het water en telen we met een zo laag mogelijke energie-input. Een warmtekrachtkoppelingsinstallatie wekt elektriciteit op via een motor op aardgas. De gassen die hierbij vrijkomen, zuiveren we en dienen als plantenvoeding. Voor bijna alles is er een duurzame oplossing.”