Sla uit Sint-Katelijne-Waver

Sla uit Sint-Katelijne-Waver

Sla slap? Niet de 5 soorten sla van Nico Goossens! Doordat hij de kluit aan de sla laat, blijft ze lekker sappig en krokant. De sla is het hele jaar door verkrijgbaar omdat ze in een serre groeit. Nico ontvangt ons daar met open armen en groene vingers.

Nico: “Mijn grootvader Emiel ‘de Mille’ had vroeger een slabedrijf en mijn vader teelt nog steeds sla in openlucht. Die groeit enkel van mei tot oktober. Ik heb ervoor gekozen om het hele jaar door sla in serre te telen."

"In 2016 heb ik mijn eigen bedrijf opgericht. Ik teel voor Spar dagverse, krokante rode en groene eikenbladsla, lolla rossa, lolla bionda en triosla. Mijn vader en ik zijn zeker geen concurrenten. Van sla krijg je nooit genoeg, toch!?”

Nico Goossens
Slaplantjes
Slaplantjes

Sla planten

Nico toont ons eerst de allerkleinste plantjes. “Deze plantjes levert de plantenkweker dagelijks. We gaan meteen aan de slag en verplanten ze manueel naar witte bakjes. Na deze ‘vooropkweek’ plant onze overplantrobot de sla in goten op de ideale afstand van elkaar. De goten schuiven automatisch verder van elkaar als de planten groter worden. Zo kan de sla 5 tot 6 weken volop groeien.”

"De robot is zijn geld dubbel en dik waard,” zegt Nico overtuigd, “want hij plant 10.000 plantjes per uur. Zo benutten we elke meter van onze serre en kunnen we drie keer zo veel planten dan normaal op dezelfde oppervlakte.”

Serre met sla
Slaplantjes verplanten in witte bakjes
Allerkleinst slaplantje

Duurzame slateelt

“Door de goten loopt regenwater met alle basisvoedings- en meststoffen die de plantjes nodig hebben. Dat regenwater vangen we op van de serre en hergebruiken we steeds opnieuw. Zo verspillen we niets! Door de dichtheid van de slakroppen in de serre is onze ecologische afdruk ook minimaal per plant.”

Sla oogsten

Sla oogsten

“Na 5 à 6 weken kunnen we de sla oogsten. De goten met volgroeide sla verschuiven naar het einde van de serre, waar ze nog een laatste douche krijgen. We halen de kropjes uit de goten en steken ze met kluit en al in een plastic hoes. De kluit houdt de sla lekker fris en knapperig."

"De sla gaat in de koelcel en de volgende dag leveren we de sla meteen aan het distributiecentrum van Spar. Van daaruit vertrekt de kraakverse sla naar de winkels. Daarna spoelen we de goten. Ze gaan vervolgens automatisch opnieuw naar achter in de serre waar de nieuwe plantjes geplant worden. Zo beginnen we van voor af aan!”

Distributiecentrum sla