Radijzen

Radijzen telen in volle grond

Radijzen hebben een kenmerkende pittige smaak. Ze zijn de ideale aanvulling van je zomerse salade, de perfecte topping van je boterham met plattekaas of de ideale frisse snack. We gingen langs in Gistel waar Kristof en Michelle Rabaey radijzen telen.

Vierde generatie telers

Kristof en Michelle geven ons graag een inkijk in de wondere wereld van de radijzenteelt. “Ik behoor tot de vierde generatie telers,” vertelt Kristof. “We telen hier naast radijzen ook andere groenten, zoals prei, selder, peterselie en speciale slasoorten. Onze radijzen telen we steeds in volle grond, gedeeltelijk in open lucht en deels in serres. Eind februari zaaien we de eerste radijzen. In volle seizoen zijn ze na ongeveer 24 dagen klaar om geoogst te worden. Het zaaien en oogsten gaat door tot eind september, begin oktober.”

Radijzen telers

De radijzen zaaien

Michelle: “Het zaaien van onze radijzen gebeurt machinaal. De zaadjes, die ongeveer drie millimeter groot zijn, worden pneumatisch opgezogen en op de juiste plaats uitgezaaid. Daarna is het belangrijk de zaadjes voldoende water te geven zodat ze kunnen ontkiemen. Vanaf er twee lobblaadjes op het stengeltje komen, kunnen de radijsjes beginnen groeien.”

De radijzen worden in volle grond geteeld, een grondige wasbeurt is zeker nodig.
Kristof Rabaey

Het oogsten van radijzen

Kristof: “Ook het oogsten doen we machinaal. Wanneer de knolletjes uit de grond komen, worden ze via een band gedraaid en samengevoegd tot een bundeltje van ongeveer 20 radijsjes. Die worden samengebonden met een touwtje. Vervolgens leggen we de bundeltjes radijzen in kleine bakken en gaan ze voor een grondige wasbeurt naar het bubbelbad. Dat is een bad waar lucht wordt ingeblazen om zo wrijving met het water te genereren. We stapelen ze op paletten en bewaren ze in onze koeling. Drie keer per week lever ik radijzen aan de veiling van Roeselare.”