Noten en gedroogde vruchten uit Boortmeerbeek
Bij Spar heb je een volledig assortiment noten en gedroogde vruchten. Firma Lorre in Boortmeerbeek is een van Spars vaste leveranciers. Christophe Mertens, aankoper noten en gedroogde vruchten, ging er maar al te graag langs!
20 jaar expertise
De firma Lorre importeert sinds 1988 noten, gedroogde vruchten, zaden en pitten van over de hele wereld. Door hun jarenlange samenwerking met gecertificeerde leveranciers kunnen ze de allerbeste noten aankopen.
Hun nauwgezette kwaliteitscontrole en degelijke verpakking verzekert topkwaliteit tot in de winkelrekken. Christophe De Brauwer en Laurent La Morella namen aankoper Christophe Mertens mee doorheen 20 jaar notenexpertise.
Noten in de lift
Christophe: “Sinds enkele jaren zitten noten in de lift. Vroeger werden ze vooral in de winter gegeten. Nu eten we ze op elk moment van de dag: bij het ontbijt, als tussendoortje, bij de lunch, bij het diner of in het dessert. En ook bij een goede kaasplank horen lekkere noten. Kookgoeroe’s Pascale Naessens en Sandra Bekkari zijn fervente notenliefhebbers. Ook dat geeft de notenconsumptie een boost.”
Notenmengelingen van topniveau
De Spar notenmengelingen worden bij Lorre volgens een vaste receptuur samengesteld. Christophe: “De mengelingen stellen we in badges van 100 tot 120 kg samen. We doen de verschillende noten en – naargelang de mengeling – gedroogde vruchten in de juiste volgorde in een soort van omgebouwde betonmolen. Die laten we kort draaien, zodat alles goed gemengd is. We gieten de mengeling in bakken waarna via de afvullijnen de Spar verpakkingen automatisch worden afgevuld en verpakt.”
Kraakverse noten tot in de winkelrekken
Christophe: “Onze noten worden in het land van origine gekraakt en bij specialisten geroosterd, gezouten of gekruid. Wanneer de noten hier aankomen, ondergaan ze meteen een kwaliteitscontrole. We nemen een staal van de noten en testen ze. Daar hoort uiteraard ook een smaaktest bij. We houden een staal bij tot op de vervaldag die de leverancier opgeeft, zo is het product volledig traceerbaar.”
Noten bewaren
“Sommige noten en zeker onze gedroogde vruchten bewaren we op een koele plaats. Via de afvullijnen worden de noten automatisch verpakt. De gedroogde pruimen leggen we manueel in schaaltjes. Die wegen en verzegelen we. Vervolgens krijgen ze een etiket."
"De gedroogde pruimen zitten tjokvol smaak. Dat komt doordat ze na de oogst in grote cilinders met koud water worden bewaard. Die cilinders roteren zo’n 24 uur. Zo blijft hun smaak behouden en krijgen ze het juiste vochtpercentage.”
Allergenen scheiden
Christophe: “De verschillende noten bevatten heel wat verschillende soorten allergenen. Om crosscontaminatie van allergenen te voorkomen, krijgt elke soort noot een aparte plaats. En de aanwezige allergenen worden ook duidelijk vermeld op de verpakking. Geen risico’s!”