Grondwitloof van bij ons

Niets zo lekker als een fris witloofslaatje, gekaramelliseerd witloof of witloof met ham en kaas. Alle drie te bereiden met grondwitloof van bij ons. Of meer bepaald: van bij de familie Goossens uit Malderen, Londerzeel. We gingen op bezoek in de loodsen, waar Dominiek Goossens witloof teelt. 

Seizoens- en streekgebonden producten

Marc Goossens, de vader van Dominiek, startte het tuinbouwbedrijf Goossens eind jaren 80 op. Ondertussen werken twee zonen, Vincent en Dominiek, mee in het bedrijf. “In het begin teelde papa asperges en spruitjes in volle grond”, vertelt Dominiek. “Die werden bijna niet meer geteeld in de streek. Het was dus een gat in de markt. Nog steeds telen we hier asperges en spruitjes. In 2013 begonnen we met het telen van grondwitloof in een geïsoleerde loods. Dat past volledig in de filosofie van het bedrijf waarbij we vooral willen inzetten op seizoens- en streekgebonden producten.”

Grondwitlof-stronk.jpg

Witloof telen

Dominiek: “Het telen van grondwitloof is vrij arbeidsintensief. Doorheen de jaren hebben we getracht het proces zo comfortabel, efficiënt en ergonomisch mogelijk te maken. Aan het einde van de zomer tafelen we de eerste witloofwortels in. Dat gebeurt in grote roosters, die we vol steken met de wortels. We dekken alles af met een laagje aarde en bevochtigen het geheel. Zo ontstaan er kleine haarworteltjes die vastgroeien in de aarde. Daarna komen er dampdoorlatende doeken over om de witloofstronkjes die uit de wortels komen te beschermen tegen licht en kou.”

Grondwitlof-teler.jpg
Witloof telen is vrij arbeidsintensief. Maar het is het waard!
Dominiek

“Onder de aarde loopt een verwarmings- en bevochtigingssysteem dat we kunnen regelen. Nadat de wortels een week in de aarde zitten, zetten we de verwarming op 18 à 20°C. Hierdoor beginnen de witloofstronkjes te groeien. Door alles dagelijks op te volgen en bij te sturen waar nodig, kunnen we na vier weken vers grondwitloof met een prima kwaliteit en smaak oogsten.”

Grondwitlof-telen-grond.jpg
Grondwitlof-telen.jpg
Grondwitlof-dampdoorlatende-doeken.jpg

Witloof oogsten

“Het oogsten gaat als volgt: de roosters met witloofstronkjes worden bovengehaald, waarna de wortels één voor één worden afgesneden. De wortels doen dienst als dierenvoeding. Na de oogst reinigen we de roosters, zodat ze terug kunnen worden gevuld met wortels.”

Witloof kuisen

“We verwijderen de vuile blaadjes van de geoogste stronkjes, snijden de stronken bij en verwijderen losse blaadjes. Daarna leggen we het witloof in grote bakken. In een volgende fase wegen we de stronken en vullen we zakjes met 500 g witloof. Die zakjes worden geseald en geëtiketteerd.”

“De wortels die we op het einde van de zomer intafelden, kunnen we eind september of begin oktober oogsten. Eind maart oogsten we de laatste witloofstronken. Daarna gaat al onze aandacht naar de vollegrondgroenten buiten.”

Grondwitlof-kuisen.jpg
Grondwitlof-verpakking.jpg

Streekproduct

Het grondwitloof van de familie Goossens draagt het label ‘Brabants grondwitloof’. Dat label geeft sinds 2008 een erkenning als streekproduct. Brabants grondwitloof is witloof dat geteeld wordt in Vlaanderen uit zaden gekweekt door zaadbedrijven op basis van kruisingsschema’s. Het witloof moet worden ingetafeld in volle grond en mag met of zonder dekgrond groeien.