Geuzebier van brouwerij Boon uit Halle
Een tachtigtal jaren lang had geuzebier het moeilijk. In de jaren 70 geraakten veel van de brouwerijen en stekerijen verouderd. Net dan begon ‘believer’ Frank Boon als geuzesteker en bierhandelaar in Halle. En met succes! De laatste 10 jaar werd geuze weer helemaal hip, en dat wereldwijd. Maar goed dat ze bij Brouwerij Boon een voorraad van 2,5 miljoen liter hebben liggen …
Wat is geuzesteken?
‘Geuzesteken’ is lambiekbier – bier uit de regio van Lembeek – blenden tot de gewenste geuze. Vroeger werd geuze in en rond Brussel door honderden grote en kleine brouwerijen gemaakt. In het tweede deel van de vorige eeuw ging de productie echter sterk achteruit.
Maar Frank Boon, toen 22 jaar, raakte zo gefascineerd door dit bier dat hij de laatste geuzestekerij in Lembeek van René De Vits, die geen opvolgers had, overnam in 1978. Naast een gebouw bedekt onder stoflagen en spinnenwebben erfde Frank ook een klein arsenaal aan eiken lambiekvaten.
Frank werkte hard, kocht betere machines voor de bottelarij, en vrij snel werd de geuzestekerij te klein. Voor de bouw van een brouwzaal vond hij een nieuwe locatie, ideaal gelegen in Lembeek. Op 6 september 1990 brouwde Frank er zijn eerste testbrouwsel.
Eindelijk was er terug een lambiekbrouwerij in Lembeek! Vanaf 1992 werd alle Geuze Boon gemaakt met de zelfgebrouwen lambiek. En al snel namen heel wat geuzestekers lambiekwort af bij Brouwerij Boon.
Hoe rijpt lambiekbier?
Het lambiekbier rijpt op oude eiken vaten of foeders. De vaten moeten al gebruikt zijn, anders bevat de eik nog tannines die het bier te bitter zouden maken. De eikenvaten heeft Frank over de jaren heen gehaald uit andere brouwerijen of uit Frankrijk, waar ze eerder dienden voor rode wijn of calvados. Zijn oudste vat heeft altijd voor lambiek gediend en is 130 jaar oud.
In 1999 telde het vatenpark een 200-tal oude Brusselse vaten van 250 liter. De vraag steeg en dus opende Boon in 2000 een tweede foedermagazijn met 19 grote foeders van 6.500 liter tot 8.000 liter. In 2011 kwam er een derde foedermagazijn bij dat het totale aantal foeders op 130 bracht.
Een nieuwe brouwzaal
Ook de oude brouwzaal die Frank Boon in 1990 gestart heeft, kon de stijgende vraag niet bijhouden. En dus bouwde de familie Boon in 2013 een nieuwe brouwzaal die de capaciteit meer dan verdrievoudigde. Ze werkt volledig automatisch, verbruikt 70% minder energie dan de oude en werd speciaal ontworpen om lambiek op de traditionele wijze te brouwen.
De brouwmethode van lambiek bleef zo ongewijzigd. Momenteel zijn ze bezig met de opbouw van een vierde foedermagazijn aan de overzijde van de Zenne, waar ze tot 160 foeders plaatsen.
Wilde gisten
Frank Boon: “We brouwen volgens de ‘troebelewortmethode’. Voor ons bier gebruiken we water uit onze eigen waterbron, gerstemout, tarwe en overjaarse hop. ’s Avonds blijft het bier een hele nacht op het koelschip. Met de luiken van de brouwzaal open, zodat de wilde gisten uit de omgeving zich daar kunnen nestelen. Deze wilde gisten zijn enkel te vinden rond de Zennevallei in het Pajottenland en kunnen niet nagemaakt worden.”
“De volgende ochtend pompen we het gekoelde wort naar de houten vaten, waar het na een kleine week spontaan begint te gisten. We brouwen met moderne installaties, maar met de techniek van vroeger. Tot slot trekken we de geuze op fles en stockeren we hem 6 maanden in een warme kamer.”
Geuze Mariage Parfait
Bijzonder smaakpalet van citrus, jonge appel, vanille, kruidnagel, eik en een hint van whisky.
Alcoholpercentage: 8%
Serveertip: voorzichtig schenken aan 12 à 14 °C
Bewaartip: in een droog tulpglas zonder het gistbezinksel
“Ook de Geuze Mariage Parfait is traditioneel gebrouwen, ongezoet en ongefilterd. Eén keer per jaar maken we bij Brouwerij Boon een mengsel van verschillende grote vaten lambiek van 3 jaar oud.
Deze lambiek wordt speciaal gebrouwen en heeft een hoge vergistingsgraad. Hij heeft de gewenste zurigheid en fruitigheid in zich. Hij mag niet te bitter zijn, eerder mals met houtkarakteristieken. Dit unieke mengsel geeft na een rijping van 6 à 12 maanden in de fles een erg bijzonder smaakpalet.”
Oude Geuze Boon
Zeer frisse smaak, meer fruitige dan kruidige neus, met toetsen van pompelmoes en eik
Alcoholpercentage: 7%
Serveertip: inschenken aan 12°C
Bewaartip: bewaar de fles rechtopstaand in het donker
“De Oude Geuze Boon is een traditionele, ongezoete, ongefilterde geuze. We ‘steken’ hem uit 90% malse lambiek van 18 maanden oud, 5% karaktervol bier van 3 jaar oud en 5% heel jonge lambiek, die zorgt voor vergistbare suikers en levensvatbare gisten.
We vermengen ze in een mengvat van 25.000 liter en bewaren het mengsel koel. Om te bottelen
brengen we de geuze weer op gistingstemperatuur. We plaatsen de flessen in een geklimatiseerde kelder, zodat de geuze kan nagisten op fles en enkele maanden kan rijpen.”