Vaten rum van Brugal

Brugal: de nummer één rum van de Caraïben

Al 130 jaar produceert de familie Brugal zijn gelijknamige rum in de Dominicaanse Republiek. Hun succesrecept bestaat uit jarenlange ervaring, ingrediënten van topkwaliteit en de beste rijpingsvaten. Het resultaat? Een heerlijke rum die zich perfect laat degusteren of mixen tot een smaakvolle cocktail.

Rietsuiker

Brugal maakt al 130 jaar rum

Andreas Brugal emigreerde in 1868 uit Spanje om zijn kans te wagen overzee. Hij trok naar de Caraïben, meer bepaald de Dominicaanse Republiek. Onmiddellijk zag hij het potentieel van het land voor het produceren van rum. Hij ontdekte er lokaal suikerriet en melasse van topkwaliteit en goede rijpingsvaten.

Met die troeven in de hand en de nodige passie, toewijding en inzet richtte hij in 1888 de Brugal Company op. 130 jaar later produceert de familie Brugal nog steeds zijn succesvolle rum. Vandaag is het de vijfde generatie ‘Maestro Roneros’, oftewel meesterrummakers, die heerlijke rum maken naar het voorbeeld en volgens het geheime familierecept van hun oprichter wordt overgedragen van generatie op generatie.

Sinds 1888 produceert de familie Brugal heerlijke rum. Ik behoor tot de vijfde generatie 'Maestro Roneros', meester-rummakers.
Jassil van de familie Brugal met glas rum
Oude raffinaderij van rietsuiker
Fotoalbum van familie Brugal

Wat een rum zijn kenmerkende smaak geeft? De vaten waarin hij mag rijpen. Zo’n vat bepaalt voor maar liefst 85% de smaak van de rum. De meesterrummakers van Brugal selecteren hun vaten dan ook nauwgezet. Ze moeten de juiste leeftijd en oorsprong hebben. Zo werkt Brugal met voormalige bourbonvaten, gemaakt van witte Amerikaanse eik, en oude sherryvaten uit Jerez, Spanje. Verder is ook de ruimte waar de rum in de vaten mag rijpen smaakbepalend.

Bourbonvaten geven de rum zijn kenmerkende smaak.
Vaten rum van Brugal in magazijn
Vaten Brugal rum

Rum met de nodige zin voor innovatie

Brugal heeft meer dan 12 verschillende magazijnen in de Dominicaanse Republiek. Alle magazijnen werden op die manier gebouwd dat er optimaal, van ’s morgens tot ’s avonds, van de Dominicaanse zon kan worden genoten. De gemiddelde temperatuur in de magazijnen is tussen 28 en 39 graden Celsius. Die hoge temperatuur versnelt het verouderingsproces van de rum. Brugal dankt zijn succes aan het aloude familierecept. Traditie is dus erg belangrijk. Toch blijft Brugal niet stil zitten. Elke generatie combineert de jarenlange ervaring van het produceren van rum met de nodige zin voor innovatie. Daardoor is er ruimte om te experimenteren met nieuwe ideeën, smaken en technieken. Zo kan Brugal altijd het beste uit zijn rum blijven halen.

Brugal Añejo, een zachte en droge rum.

Brugal rum te koop bij Spar

Een paradepaardje van Brugal is ongetwijfeld hun Brugal Añejo, een zachte en droge rum. Die verkrijgen ze met behulp van kolomdistillatie, een techniek waarbij de verdampte vloeistof de ‘kolom’ niet verlaat. De rum mag twee tot vijf jaar rijpen in de beste bourbonvaten van Amerikaanse eik.

Ralph_Dunning

Brugal Añejo

  • 38%
  • lichte, heldere amberkleur
  • aroma van hout met subtiele hint van chocolade
  • mooie, smeuïge smaak met toetsen van karamel
  • lange, droge en aangename afdronk

Mixen maar!

Santo libre

  • 5 cl Brugal Añejo
  • 1 kwartje limoen
  • Sprite
  • 1 schijfje sinaasappel
  1. Vul het glas met ijsblokjes.
  2. Voeg de rum en het limoensap toe.
  3. Top af met Sprite en voeg 1 schijfje sinaasappel toe aan je glas.

Mojito

  • 5 cl Brugal Añejo
  • 3 cl limoensap
  • 2 cl suikersiroop
  • 1 kl rietsuiker
  • 9 muntblaadjes
  1. Voeg muntblaadjes en rietsuiker toe aan een groot glas.
  2. Druppel er een beetje water over en duw de munt en rietsuiker zachtjes fijn met een cocktailstamper.
  3. Voeg de overige ingrediënten toe.
  4. Vul het glas met crushed ijs en roer alles door elkaar.
  5. Werk af met enkele muntblaadjes.