Hoofdgerechten Kerst
De ster van de avond tijdens Kerst is natuurlijk het hoofdgerecht. Een heerlijk stukje vlees, vis, wild of liever een vegetarisch gerecht? Laat je inspireren door onze recepten voor feestelijke hoofdgerechten.
Hoelang gaar ik vlees in de oven?
Wordt jouw feestelijke hoofdgerecht voor Kerst een mals stuk vlees uit de oven? Dan is het handig om te weten hoelang je dat moet garen voor het beste resultaat.
- Reken ongeveer 1,5 uur om een stevige, gevulde kalkoen in de oven op 180°C te garen.
- Een kalkoengebraad schroei je het best eerst dicht in een kleine braadpan. De oventijd is voor 800 g kalkoengebraad ongeveer 35 à 40 minuten.
- Geef hertengebraad rondom een mooi bruin korstje in een ovenvaste paan. Laat daarna zo'n 10 minuten op 200°C verder garen in de oven. Het vlees hoort rosé te blijven.
- Schroei rosbief rondom dicht en braad vervolgens 12 minuten in de oven op 200°C.
Wat is lekker bij raclette?
Raclette staat voor pure gezelligheid! Bovendien is het erg makkelijk en smaakt het verrukkelijk. Maar welke kaas je best kan kiezen? Of wat kan je erbij serveren?
Naast kaas voorzie je best ook:
- Charcuterie (coppa, pancetta, droge worst)
- Brood (stokbroodje)
- Aardappelen (aardappel in de schil)
Tip: wil je een friszure toets toevoegen? Voorzie dan ook zilveruitjes.
Hoeveel kaas voorzie ik per persoon op een kaasschotel?
Een kaasplank is altijd een heerlijk idee, zowel als hoofdgerecht als dessert. Het is soms wel moeilijk om in te schatten hoeveel kaas je moet voorzien per persoon. Spar biedt raad.
- Serveer je de kaasplank als hoofdgerecht? Wij raden aan om 250 gram per persoon te voorzien.
- Als je de kaasplank als dessert serveert, raden wij aan om 100 gram per persoon te voorzien.