Zo maak je gratin dauphinois
Gratin dauphinois is een klassieker waar je altijd mee kan scoren. Met onze tips maak je zelf makkelijk de lekkerste aardappelgratin die vanbinnen smeuïg is en bovenaan een krokant laagje heeft. Laat het smaken!
Met welke aardappelen maak je gratin?
De beste aardappelen voor een gratin dauphinois zijn vastkokende aardappelen. Ze bevatten genoeg zetmeel wat zorgt voor de binding van je gratin en ze blijven stevig tijdens het garen.
Hoe aardappelen snijden voor gratin?
Snij de aardappelen in gelijke, fijne schijfjes zodat ze gelijkmatig kunnen garen. Je kan hiervoor best een mandoline gebruiken.
Recept gratin dauphinois
Tips voor de perfecte aardappelgratin
- Vet je ovenschaal in met boter. Zo blijft de gratin niet aan de ovenschaal kleven.
- Spoel de aardappelen niet af. Anders spoel je het zetmeel weg dat net zorgt voor een mooie binding.
- Leg de aardappelschijfjes dakpansgewijs. Zo worden ze bovenaan knapperig en onderaan romig.
- Kruid de gratin tussen de lagen.
- Zet je oven niet te heet. Is de bovenkant al bruin maar moet de gratin nog even bakken? Dek af met aluminiumfolie en laat verder bakken.
- Zet je gratin dauphinois na het bakken nog even onder de grill, zo zorg je voor een mooie korst.
Kan je gratin dauphinois op voorhand maken?
Net als de meeste ovenschotels kan je gratin dauphinois perfect een dag op voorhand klaarmaken. Verwarm de oven voor op 180° C en plaats de aardappelgratin nog enkele minuten in de voorverwarmde oven.
Tip: wordt je gratin toch wat te droog? Voeg dan een scheutje melk of room toe.