Hoe maak ik zelf bouillon?
Bouillon maken is lekker en makkelijk. Het is de perfecte basis voor zelfgemaakte soepen of sauzen. Maak je een grote portie? Deze kan je makkelijk invriezen voor later!
Groentebouillon
Groentebouillon maak je heel eenvoudig met enkele basisgroenten: ajuin, prei en selder.
- Bak de groenten in boter.
- Voeg daarna het water toe.
- Laat 30 minuten sudderen.
- Giet door een fijne zeef.
- Breng verder op smaak met peper en zout.
Je groentebouillon extra smaak geven? Voeg een kruidentuiltje toe. Bind met keukentouw wat verse kruiden bij elkaar. Zo haal je ze aan het einde van de kooktijd makkelijk uit je bouillon. Laurier, peterselie en tijm doen het altijd goed in een groentebouillon.
Kippenbouillon
Voor het maken van een kippenbouillon begin je met het basisrecept van een groentebouillon en volg je deze stappen:
- Bak de groenten in boter.
- Voeg daarna het water en de kip toe.
- Laat 1,5 uur sudderen.
- Schuim de kippenbouillon tijdens het koken regelmatig af.
- Giet door een fijne zeef.
- Breng verder op smaak met peper en zout.
Tip: De kip die je gebruikt hebt om bouillon te trekken, kan je verwerken in vol-au-vent.
Visbouillon
- Ingrediënten stoven
- Stoof 1 ui en 4 selderstengels in een beetje boter.
- Voeg een viertal visgraten toe en laat ook even meestoven.
- Blussen
- Blus met een stevige scheut droge witte wijn.
- Laat een deel van de wijn verdampen en voeg 2 liter water toe.
- Kruiden en citroen toevoegen
- Voeg 10 geplette peperbolletjes, 2 geplette teentjes knoflook, een handje verse tijm, enkele laurierblaadjes, peterseliestengels en 4 citroenpartjes toe.
- Koken en sudderen
- Laat 30 minuten zachtjes pruttelen.
- Schuim de visbouillon tijdens het koken regelmatig af.
- Zeven en bewaren
- Giet door een fijne zeef in literbakken, laat afkoelen en vries in.
Tip: Voeg eventueel andere groenten toe zoals bleekselder en prei. Voeg geen zout toe aan de bouillon (zout kan later toegevoegd worden tijdens het koken).
Feestelijke consommé
Op zoek naar een feestelijke versie van een bouillon? Maak dan eens consommé. Dit is een ontvette bouillon die helder is gemaakt. Ideaal om garnituur aan toe te voegen.
Tip: Serveer je consommé in een glaasje met wat opgeklopte room voor een feestelijke touch.