Vis pocheren
Wat is pocheren?
Pocheren betekent vis laten garen in vocht dat net onder het kookpunt blijft. Het is een van de makkelijkste manieren om vis te bereiden.
Hoe pocheer je vis?
We delen hier enkele tips:
- Laat je vis langzaam garen in vloeistof die net niet kookt, anders valt hij uit elkaar en wordt hij droog.
- Gebruik geen vetstof.
- Pocheer in water en zorg dat de vis net onder staat. Voeg fijngesneden groenten en kruiden toe (bv. prei, ui, wortelen, laurierblaadjes, zwartepeperbolletjes …).
- Vis per portie (in filets) kan je garen in visfond. Gebruik bij zoetwatervissen een kruidige groentebouillon (of court-bouillon) gearomatiseerd met azijn of witte wijn.
- Schaal- en schelpdieren, zoals oesters en sint-jakobsschelpen, haal je uit hun schaal of schelp, maak je indien nodig schoon en pocheer je in weinig vloeistof omdat ze heel snel gaar worden.
Volg deze stappen als je vis wil pocheren:
- Doe de gewenste vloeistof in een kookpot en verhit tot 90 °C.
- Voeg de vis voorzichtig toe.
- Verhit opnieuw tot 90 °C. Tijdens het pocheren kan je gesneden groenten toevoegen.
- Haal de vis uit de vloeistof als hij gaar is.
- Gebruik het pocheervocht als basis voor je saus.
Welke vis kan je pocheren?
Hou rekening met de dikte van je vis. Een flinterdunne filet kan tijdens het pocheren uit elkaar vallen en een dik stuk krijg je niet gelijkmatig gegaard. Gebruik het best een stuk vis tussen 1 en 5 centimeter dik. Kies voor vis met vel, zo bescherm je je vis tijdens het pocheren en geef je hem extra smaak.
Hoe moet je zalm pocheren?
- Kies een mooi stukje zalm (met of zonder vel)
- De dikte maakt niet uit. Let wel op: hoe dikker de zalm, hoe langer het duurt om te pocheren.
- Gebruik water, groentebouillon, visbouillon of kippenbouillon
- Of maak zelf een court-bouillon: breng water aan de kook en voeg groenten (wortel, ui, prei …) en kruiden toe.
- Gebruik kruiden
- Ga voor een bouquet garni met peterselie, tijm en laurier. Of voeg dragon, venkelkruid, kervel of enkele schijfjes citroen toe.
- Start met pocheren
- Laat de zalm garen in water of bouillon dat net niet kookt. Zorg dat hij volledig ondergedompeld is. Pocheer 8 à 10 minuten, afhankelijk van de dikte.
- Laat de zalm garen in water of bouillon dat net niet kookt. Zorg dat hij volledig ondergedompeld is. Pocheer 8 à 10 minuten, afhankelijk van de dikte.
Hoe moet je diepvries zalm pocheren?
- Laat de zalm uit de diepvriezer eerst goed ontdooien, anders bestaat het risico dat hij uitdroogt.
- Volg dezelfde stappen als hierboven.
Hoe herken je duurzame vis?
Duurzame vis herken je aan het blauwe MSC-label. Vissers die het label krijgen, vangen geen bedreigde vis, werken met respect voor het visbestand en beperken zowel de bijvangst als de impact op het ecosysteem in de zee. Het groene ASC-label wil zeggen dat de vis gekweekt wordt met respect voor de natuur en in correcte werkomstandigheden.
Check je vis
Samen zorgen we ervoor dat onze (klein)kinderen in de toekomst ook kunnen genieten van vis en zeevruchten. Kies steeds voor vis met een ASC- en MSC-label. Deze vis is verantwoord en duurzaam. Zo help jij oceanen, meren en rivieren te beschermen.