Tags Groenten

Zoete puntpaprika's: recht uit de serre

Voor gezonde en glanzende puntpaprika’s moet je in Berlaar zijn. Daar telen Bart en Elke Ceulemans deze zoete vruchten op natuurlijke wijze. Wij gingen langs bij de telers en kregen een rondleiding in hun hypermoderne serres waar de rode puntpaprika’s bloeien en groeien.

Gloednieuwe serres

Rode puntpaprika’s vind je het hele jaar door bij Spar. Gele soms ook. Bart en Elke telen ze met grote toewijding in hun serres.

Bart heeft de stiel van zijn vader geleerd. In 2015 nam hij met zijn vrouw het bedrijf over en intussen telen ze puntpaprika’s op twee locaties in de provincie Antwerpen. Daarmee zijn ze een van de twee puntpaprikatelers in België. Verder telen ze nog andere soorten pepertjes zoals de jalapeño, padrón, habanero, snack-paprika, …

Telers.jpg

Het groeiproces van zoete puntpaprika

Bart: “Ieder jaar rond kerst komen de nieuwe paprikaplanten aan in vierkante blokjes steenwol. Die planten we in de serres, waar ze kunnen groeien tot wel 3 à 4 meter hoog. Met biologische touwtjes leiden we de verschillende takken in de goede richting. Het Belgische seizoen loopt van april tot december. Daarna halen we de serres volledig leeg voor een grondige reiniging. De planten en de
biologische koordjes composteren we.”

Elke: “Vanaf januari verschijnen de eerste bloemen op de planten. Daarna duurt het nog zo’n acht à negen weken voor de bloem een volwaardige vrucht is geworden. Die verkleurt van groen langzaamaan tot dieprood. Ook na de oogst kleuren ze nog verder. Het oogsten start dus vanaf eind maart. In een jaar tijd groeien er zo’n 70 à 80 puntpaprika’s aan een plant.”

Het duurt een 8-tal weken voor de bloemen volwaardige puntpaprika's zijn.
Paprika-3.jpg
Paprika-2.jpg
Paprika-1.jpg

De beste teelomstandigheden

De installaties in de moderne serres zorgen ervoor dat de puntpaprika’s in de beste omstandigheden geteeld kunnen worden.

Een paprikaplant voelt zich het best in een warm en vochtig klimaat. Als het in de zomer te warm wordt, schuiven de schermdoeken dicht en worden de planten beneveld. Zo blijven
temperatuur en luchtvochtigheid op peil.

Serre.jpg

Paradijs voor plant en dier

Elke: “Het verzorgen van de planten is handwerk. Dagelijks snijden we de rijpe vruchten met de hand af. Die leggen we voorzichtig in grote bakken om te voorkomen dat de paprika’s beschadigd raken. Daarna sorteren we ze op kwaliteit, grootte en gewicht. En dan naar de veiling ermee!”

Bart: “We doen er alles aan om de natuur in balans te houden. Daarom bestrijden we schadelijke insecten door hun natuurlijke vijand uit te zetten. Dat betekent dat allerlei beestjes hier een ideale leefomgeving vinden: van mijten en lieveheersbeestjes tot kwikstaartjes. Zo houden we de paprikaplant op natuurlijke wijze in optimale gezondheid. En omdat we geen bestrijdingsmiddelen
gebruiken, hoef je in de keuken alleen wat vuil of stof van de paprika’s te wassen.”

Met zijn zachte, zoete smaak is puntpaprika een echte allemansvriend.

Wist je dat zoete puntpaprika ...

haar naam eer aandoet met haar bijzonder zoete smaak? Het natuurlijke suikergehalte van vruchten wordt gemeten met de brix-waarde. En hoewel de gewone paprika een brix-waarde van 7 heeft, klimt die van de puntpaprika tot 9 en 10.