Tags Groenten

Kropsla, botermals en toch krokant

Kropsla of botersla is een van de populairste slasoorten, en nog moeilijk weg te denken uit ons menu. Dat hoeft gelukkig niet. Want de botermalse kropsla vind je het hele jaar door in je Spar-winkel. Wij bezochten teler Paul Ceulemans in Sint-Katelijne-Waver. Hij neemt het grootste deel van de Belgische teelt van kropsla voor zijn rekening.

Gloednieuwe serres

Paul toont ons fier zijn nieuwe serres.  “In 2019 werden de bestaande serres afgebroken om in 2020 gebruik te kunnen maken van 4,32 ha aan nieuwe serres met een mobiel gootsysteem. De vernuftige installatie werkt met goten die uit elkaar gaan wanneer de slakroppen groeien. Dankzij dit gotensysteem kunnen we per jaar 200 stuks per m² oogsten.”
Sla-Beeld-Ondernemer.jpg

Van zaaien tot kropsla

“Alles begint bij de plantenkweker, die de sla zaait. Na twee dagen levert hij ons de slaplantjes. Die komen bij ons eerst in de opkweekzone terecht, waar de kiemblaadjes verder groeien tot kleine plantjes. Eenmaal groot genoeg, verplanten we ze manueel naar witte bakken en vervolgens zet een robot ze in de goten. Nu kan de sla, gedurende 6 à 8 weken in de winter en 4 à 5 weken in de zomer, uitgroeien tot volwaardige kroppen. Door de goten loopt regenwater aangevuld met basisvoedingsstoffen en meststoffen. Dat regenwater hergebruiken we steeds. Op die manier wordt er zo min mogelijk verspild.”

“Tijdens het groeiproces van de sla controleren we de wortels regelmatig. Zo kunnen we zien of de sla het goed doet. Licht is heel belangrijk voor de groei van de sla. Daarom verlichten we de serres tijdens de donkere maanden. En wanneer de zon te veel schijnt, dekken we de serres bovenaan af met doeken. Want te fel zonlicht kan de kroppen beschadigen.”

Sla-Proces-1.jpg
Sla-proces-2.jpg

Oogsten

Wanneer de sla klaar is om geoogst te worden, schuiven de goten naar het einde van de serre. Ze halen de kroppen uit de goten, waarna de goten worden gespoeld en automatisch weer naar het begin van de ‘ketting’ schuiven om gevuld te worden met nieuwe plantjes.

Nadat ze de kroppen geoogst hebben, snijden ze de wortels ervan en worden ze verpakt in plastic zakken of worden ze los in grote bakken gelegd. De sla gaat de koelcel in en wordt daarna naar de groenteveiling gebracht, waar de Spar aankoper de sla koopt. De aangekochte sla vertrekt naar het Spar distributiecentrum en tot slot naar de verschillende Spar winkels.

SLa-Proces-4.jpg
Sla-Proces-3.jpg

Het hele jaar door kropsla

Paul teelt ook sla in volle grond. “Mijn vader is eind jaren '60 begonnen met het telen van sla in volle grond. In de winter teelde hij sla en in de zomer tomaten, komkommer en meloenen. Sinds 1985 telen we het hele jaar door kropsla. We planten en oogsten elke dag. De sla in volle grond levert zo’n 65 kroppen per m² per jaar op. Om het hele jaar door sla van topkwaliteit te oogsten, telen we 3 à 4 verschillende rassen kropsla.”
Je herkent kropsla aan zijn dichte krop van grote, brede bladeren. De sappige bladeren omsluiten een zacht hart.