Fondue: tips van vlees tot temperatuur
Fondue is een gezellig en veelzijdig gerecht dat oorspronkelijk uit Zwitserland komt. Het is perfect is voor elke gelegenheid, maar is vooral populair tijdens de feestdagen. En of je nu een klassieke vleesfondue of een vegetarische fondue verkiest, het draait altijd om samen genieten van heerlijk eten.
Wat is fondue?
Fondue is een culinair concept waarbij kleine stukjes voedsel worden ondergedompeld in een warme vloeistof, zoals gesmolten kaas, olie of bouillon. Bij bourguignonne fondue of ook wel vleesfondue genoemd, gaar je stukjes vlees in hete olie. Een andere bekende variant is kaasfondue, waarbij je stukjes brood in romige gesmolten kaas doopt. Ook de Oosterse fondue, waarin vlees, groenten en vis in bouillon worden gegaard, is populair. En voor de zoetekauwen heb je de chocoladefondue met stukjes cake of fruit.
Bourguignonne fondue of vleesfondue
Vleesfondue
Vleesfondue is perfect voor een gezellige avond met vrienden of familie. Zeker tijdens de feestdagen is fondue een echte voltreffer. Stukjes vlees zoals biefstuk, varkenshaas, gehaktballetjes, kipfilet en kalkoen worden in hete olie gedompeld en direct aan tafel gegaard. Combineer het vlees met heerlijke dipsauzen en bijgerechten voor een compleet feestmaal. Ook snacks zoals kroketjes, bitterballen, kibbeling of kipnuggets zijn geweldige toevoegingen.
Bourguignonne fondue
Fondue bourguignonne, oftewel oliefondue, is een klassieke variant waarbij stukjes vlees worden ondergedompeld in hete olie tot ze mooi gaar zijn. Je kunt kiezen uit verschillende soorten vlees zoals rund, varken of kip, wat zorgt voor een veelzijdige eetervaring.
Groentefondue of vegetarische fondue
Voor vegetariërs is groentefondue een smakelijk alternatief. Gebruik een apart fonduestel, zodat de vegetarische hapjes niet in dezelfde olie als vlees of vis worden bereid. Kies voor een neutrale plantaardige olie zoals druivenpitolie en pak stevige groenten zoals bloemkool, broccoli, courgette en paprika. Daarnaast zijn tofoe, falafel en groenteballetjes ideale vegetarische opties om in de hete olie te bakken. Wel is het belangrijk dat de ingrediënten goed droog zijn om spattende olie te vermijden.
7 tips voor vleesfondue
-
Voor vleesfondue gebruik je het best een neutrale olie die hoge temperaturen aankan, zoals zonnebloem-, arachide- of druivenpitolie.
-
Voor een gezelschap van 4-6 personen voorzie je ongeveer 1 liter olie. Dit is genoeg om alle ingrediënten goed te kunnen onderdompelen.
-
Gemiddeld reken je op 200 gram vlees, vis of vegetarische alternatieven per persoon. Zorg dat je vlees in kleine stukjes snijdt zodat het snel en gelijkmatig gaart.
-
Vul het fonduestel tot een derde met olie en hou kinderen uit de buurt van de hete olie. Zorg ervoor dat je altijd een deksel bij de hand hebt voor het geval de olie vlamvat. Als dat het geval is, dek het toestel af en schakel onmiddellijk de warmtebron uit.
-
De ideale temperatuur voor fondueolie is 180 °C. Dit zorgt ervoor dat je vlees goed gaart zonder te verbranden.
-
Bij een fondue passen allerlei verse groenten. Denk aan een frisse salade, schijfjes komkommer en kerstomaatjes. Voor de warme bereiding kun je groenten gebruiken zoals (zoete) aardappelblokjes, pompoen, aubergine, courgette en paprika. Deze groenten houden goed hun structuur en smaken heerlijk na een korte tijd in de fondue.
-
Bij een fondue-avond horen natuurlijk bijgerechten. Van verse kroketten tot krokant brood met kruidenboter en verrassende dips … alles is mogelijk bij fondue! Serveer frisse salades, gegrilde groenten of smeuïge aardappelgerechten om de maaltijd compleet te maken.
Andere soorten fondues
Kaasfondue
Wie verzot is op kaas, geniet volop van kaasfondue. Gezellig samen aan tafel smullen van smeuïge, gesmolten kaas, waarin je stukjes brood, groenten of vlees doopt … Dat zijn de ingrediënten voor een sfeervolle avond met familie of vrienden.