BBQ en grill recepten

BBQ recepten, eenvoudig en lekker!

Er zijn maar weinig buitenactiviteiten gezelliger dan een barbecue. En dat hoeft echt niet alleen met vlees te zijn. Met onze barbecuerecepten blijf je steeds verrassend uit de hoek komen. Grillen maar!

Benieuwd naar de ideale volgorde om vlees te grillen? Ga als volgt aan de slag: 

  • Begin met het vlees dat het snelst klaar is, zoals biefstuk, ribeye of entrecote.
  • Leg daarnaast ook al wat vlees met een langere baktijd op de rooster, zo weet je zeker dat je worsten goed garen. 

Met onze handige tips voor vlees op de BBQ is bakplezier gegarandeerd. Of ga eens voor zalm of gamba's op je BBQ. Bereid je voor met onze tips voor een geslaagde barbecue en grillen maar!

Tataki van rund met crème van zoete ui en aubergine Kerstomaatjes gevuld met roquefort en walnoot Gegrilde snackkomkommers met dragonmayonaise Brochette van kerstomaatjes, courgette en champignons Pladijs met venkel, aardappeltjes en dille in een pakje met waterkerssalsa Tomahawk met salsa verde en frietjes Saté babi Mangokip met curryrub, geroosterde krieltjes en srirachamayonaise Gebakken entrecote met asperges en aardappel op zijn Vlaams Hotdog met chorizo en escalavida Vijgen met gorgonzola en bramen Geroosterde steenvruchten met in de pan gebakken granola Satay van gamba’s met ananas en kokos Forel met boemboe balikorst Varkensburger ‘full option’ Ribbetjes met jam van spek, whisky en chili Italiaanse kalfsroulade met tomatencompote Fugazzeta, gevulde Argentijnse pizza Ciabatta met koolsla en gelakt Breydelspek Sangria met citrusfruit en granaatappel Gepofte ui met Gandaham en mosterd Gamba’s op de BBQ met aioli Entrecote op de BBQ met zoete aardappel en avocadodip Gözleme of gevulde Turkse broodjes op de BBQ Gevulde zoete puntpaprika met broccolirijst, maïs en cheddar Ribeye met chimichurri Aubergineburger met tomaat, mozzarella en basilicum Jumbo scampi’s met zoete chilisaus Zoetzure traag gegaarde gehaktballen in ananassaus Geroosterde tonijnpakjes met hahisaus Verrassingspakketje Saltimbocca van scampi’s met salie & Gandaham Courgettehapje Aardappelspiesjes Gemarineerde zalm met rijstsalade Gemarineerde pangasiusfilet met kerstomaatjespasta Gemarineerde zalm met geroosterde aardappeltjes Gegrilde tonijn met avocadocrème & rode biet Gegrilde courgette met salsa van komkommer & fijne boontjes Gemarineerde konijnenkoteletjes met kerstomaatjes Pittige vispakketjes Geitenspekkaasje met veenbessensaus Köfte Vis in de ‘zak’ Veggieburger Veggie worstjes met lintsalade van wortel, komkommer en courgette Bloemkoolsteaks met ras el hanout, koriander en limoen Quinoa, bloemkool en broccolicouscous, radijsjes en lente-ui met yoghurtmuntdressing Gegrilde kip-artisjok-tomaatbrochette met geitenkaasdip Geroosterde forel met tijm Gegrilde courgettes met dukkah en yoghurtdipsausje Opgevulde appel met bruine suiker Eitje in sinaasappel Gegrilde dunne lende met bordelaisesaus, lardo en frietjes Gegrilde slaharten met spek en caesardressing Gemarineerde kipspiesjes Gegrilde zalm met zomergroenten en basilicumroom In pikante kruidenyoghurt gemarineerde lamfilet Gegrilde venkel met pistachesalsa en granaatappel Provençaalse dunne lende met ratatouille en aardappelschijfjes T-bonesteak met baked potato, whiskybotersaus en maïsslaatje Courgette met Italiaanse kruiden en geraspte kaas Zacht broodje met gegrilde gemarineerde zalm Italiaanse bol met kipreepjes, kruidenkaas en pinda’s Pitabroodjes met lamsburger en pistachenoten Bruschetta met geitenkaas, gerookte sprot en zoete puntpaprika Marokkaanse kebabs met couscoussalade Kippenboutjes met pikante salsa Varkenshaas met pistachepesto Kabeljauw in spekjasje met aardappelsalade Fish in a Q-bag Kippenspareribs met ratatouille Gemarineerde ananasschijven Zoete uirondjes met spek en pittige srirachamayonaise Voorgegaarde ribben met paprikasalsa’s en aardappelboontjessalade Scampibrochette met Thaise dressing en couscoussalade Ras el hanout hamburger met auberginekaviaar, gemarineerde wortel en komkommer Groene asperges met zeezout en balsamico Gegrilde ananas met pilipili en kaneel Kippenworst op de BBQ Olijfbroodjes met Frankfurterworstjes Gegrilde bloemkool met BBQ-saus Kleurige zout-zoete brochettes BBQ-kip geparfumeerd met sinaasappel en rozemarijn Quesadilla's met mango en kip op de barbecue Gegrilde ribbetjes Grote spies van lamsvlees met rode wijnsaus Saltimbocca op brochettes Mangosalsa Libanese kipbrochettes Bruschetta met parmaham en BBQ-saus Gegrilde nachos Kokkels met look en bladpeterselie in bokaal Kabeljauw met chermoula en courgettini Kipbrochette met ananas en zoete aardappel Regenboogsalade met sesamgemberdressing Oosterse brochettes met oosterse salade Ossenhaas teriyaki Lamspita met munt-fetapesto Gegrilde appelschijven Zoete gegrilde vijgen geparfumeerd met kaneel en pistache dessert Fruit op de barbecue Scheermessen met zeekraal in papillot Papillot van schelvishaasje Papillot van fruit met ijs Lamsvlees in papillot Gegrilde scampi’s in Braziliaanse marinade Pizza van aubergine Pizza met mascarpone en Nutella Oosters gemarineerde ribbetjes Kippenhaasje in papillot Pittig gerookte eendenborst Geroosterde zoete aardappels Hamburger met gegrilde kip Italiaanse gevulde gepofte aardappel Brochette met appel, pens en Oud Brugge BBQ met rijst- en spinaziesalades Gemarineerde limoenkip met kokosrijst Garnaalbrochettes met wilde rijstsalade Courgette gevuld met bloemkoolrijst, groene asperges en scampi’s Entrecôte met masalaboter Steak met BBQ-saus Côte à l’os met BBQ-saus Steak met gegrilde groenten Gegrilde entrecote met champignonsaus en frietjes Gegrilde champignonbrochettes Gevulde geroosterde paprika’s Kleurige groentebrochettes Gegrilde aubergine met rijstsalade Bloemkool op de BBQ met picada Gegrilde aubergines met sojasausglazuur Geroosterde krielaardappelen Ribbetjes met barbecuesaus BBQ hotdog Shish kebab van lam en gegrilde paddenstoelen Gegrilde lamskoteletjes met muntpesto Worstjes in folie Rosbief in zoutkorst op de barbecue Gegrilde groene asperges met Toscaans spek Hamburgerbroodje met BBQ-hamburger en witte koolsla Gegrilde varkensmignoettes met mangosalsa en Braziliaanse aardappeltjes Gegrilde tonijn met mangosalsa Gegrild witlof met rozemarijn en balsamicoazijn Spareribs met BBQ-saus en coleslaw Stokbrood op een stok Voorgegaarde ribbetjes met aioli en tomatentapenade Gegrilde groenten Gegrilde tomaten met look & munt Mosselen met vermout in papillot Papillot met mosselen en gebakken venkel Coca-Cola kipspiesjes Vlinderkip met ‘dry rub’ van kerrie en sinaasappel Gegrilde zalm met citrus Papillot van schelvis met prei, wortel en witlof Zeevruchten op de barbecue Gegrilde T-bone steak met chimichurri Sint-jakobsvruchten met vinaigrette van witte wijnazijn en noten crumble Scampibrochette met gegrilde groenten en opgevulde aardappel Ribbetjes met laksaus op de barbecue met koolsalade en gebakken aardappelen Visbrochette Vis roken op de barbecue Zalmbrochettes met citrusfruit en geroosterde venkelsalade Exotische fruitspiesen met kokos Zoete courgette met blauwe schimmelkaas Papillot van fruit en nootjes Gegrilde banaan Gegrilde Berloumi met venkel uit zoutkorst en sinaasappeldressing Wrap met gegrilde visbrochette en tzatziki BBQ-wrap met pulled chicken Gegrilde dubbele kaasburger Papillot van koolvis met paprika en venkel Brochette van lamsvlees, paprika en abrikoos met kruidendipsaus Meloen met gorgonzola Gegrilde ananas met mangodressing en kokosijs Oesters met zeekraal en spinazie op de barbecue Croque met raclettekaas Courgette- en artisjoksaté Flatbread ‘BBQ style’ met kip en cheddar Groente- en aardappelbrochettes Champignons met blauwe kaas en tijm Ratatouille in papillot Marinade met Coca-Cola voor ribbetjes Zoetzure marinade voor zalm Brochette met kerstomaatjes en basilicum
alles-voor-je-bbq-bij-spar.png

Hoeveel eten per persoon bij een BBQ?

Het is makkelijk om je te laten verleiden door alle heerlijke BBQ-recepten, maar hoeveel eten moet je eigenlijk inslaan per persoon? Reken gemiddeld op de volgende hoeveelheden:
 
  • 400 tot 500 gram vlees, vis of vegetarisch per persoon. Dat komt op 3 à 4 stuks.
  • Reken op zo'n 100 gram aan bijgerechten per persoon.

Kijk ook naar de samenstelling van je gezelschap. Kinderen eten vaak iets minder, maar dat wordt gecompenseerd door de grotere eters in de groep.

Vraag gerust advies in je Spar-winkel. Je kan ook kiezen voor één van onze samengestelde barbecueschotels.

Direct of indirect grillen?

Er bestaan twee BBQ-technieken: direct en indirect grillen. De naam verklapt het al een beetje: bij direct grillen komt het voedsel in aanraking met het vuur.  Bij indirect grillen raken je ingrediënten het vuur niet.

Voor ingrediënten die minder dan 20 minuten op de rooster nodig hebben, zoals vis of een steak, gebruik je best directe warmte. Dat doe je door het stuk vis of vlees direct boven de kolen of briketten te leggen.

Ingrediënten die langer dan 20 minuten moeten garen, gril je beter indirect. Je legt het stuk vis of vlees dan aan de zijkant van de BBQ-rooster of je schuift de kolen of briketten op, zodat die er niet vlak onder liggen.

Sommige stukken vlees grill je best traag. Een stevig stuk buikspek, een zesrib of een rosbief worden zo lekker mals en krijgen een heerlijke, gerookte smaak.

direct-indirect-grillen.jpg
spareribs-met-dry-rub-bbq.jpg

Smaakvol vlees met dry rub

Een dry rub is een mengeling van gedroogde kruiden. Het zout in de rub onttrekt eerst vocht aan je vlees. In dat vocht lossen de andere ingrediënten van de rub op. Na zo’n 45 minuten neemt het vlees dit smaakvolle vocht weer op. Er zit bijna altijd suiker in, dat karameliseert en zorgt voor een knapperig korstje.

- De structuur van je vlees verandert niet, doordat je geen vocht of zuur toevoegt.
- Een ‘rub’ werkt sneller (1 à 2 uur) dan een marinade.
- Een ‘dry rub’ blijft beter op je vlees zitten dan een marinade, waardoor je het vlees niet voortdurend moet mengen.

Ontdek het recept
bbq-rooster-schoonmaken.jpg

Hoe maak je het BBQ-rooster schoon?

Door je rooster schoon te houden zorg je voor jarenlang barbecueplezier. Maak je BBQ het liefst schoon als hij nog een beetje warm is, dat zorgt ervoor dat het vuil makkelijker loslaat. Het enige wat je nodig hebt: een halve citroen om over je hete roosters te wrijven, een grote bak met kokend water (je rooster moet erin kunnen) en een vaatwastablet.

Drankjes voor bij je BBQ

Op een warme dag mogen drankjes natuurlijk niet ontbreken. Zet flessen en brikken in een emmer ijs om ze koel te houden. Je kan ook zelf aan de slag gaan om deze citroenlimonade te maken of een mango-chilimargarita met een pittige toets. Sangria doet het ook altijd goed, zeker als hij zelfgemaakt is.

Zelf sangria maken
Meng fruit in een grote kom en meng er suiker onder. Giet er 2 dl Cointreau en 3 dl vermouth op en laat een nachtje ‘trekken’. Voeg voor het serveren de rode wijn en ijsblokken toe en meng. Verfris met Spa citroen volgens smaak.

bbq-drankjes.jpg