Golden appels van eigen bodem
Met hun groen-gele kleur, zachte smaak en sappige vruchtvlees zijn Golden appels niet alleen supervoedzaam, maar ook waanzinnig lekker. Teler Gino Jacques geeft je graag een blik achter de schermen. Hij is de grootste teler van Gala, Granny en Golden appels in ons land.
Van generatie op generatie
Teler Gino vertegenwoordigt de derde generatie appels- en perentelers in zijn familie. De appel valt niet ver van de boom dus. Van zijn 170 hectare grond voor appelen, gaat er 10 hectare naar de Golden exemplaren.
Ondertussen heeft Gino al de helft van zijn percelen overdekt met hagelnetten om de teelt te beschermen. Bovendien worden de boomgaarden met oude bomen vervangen door nieuwe exemplaren. Na vier jaar geven ze een volle opbrengst appelen.
Plukken met de grootste zorg
Het plukseizoen is in september. Dan wordt er intensief geoogst. Bovendien plukken Gino en zijn team enkel op drooggewas. Als het regent, wordt er dus niet geplukt.
“Omdat een goede Golden er stevig en onbeschadigd moet uitzien en de appels stootgevoelig zijn, oogsten we ze met de grootste zorg. Tijdens het plukken duwen we de appels naar boven, zodat ze loslaten aan het steeltje. Daarna leggen we ze voorzichtig in grote palloxen. Die bewaren we in koelingen. Ten slotte sorteren en verpakken we de appels op bestelling. Dat gebeurt het hele jaar door op twee verschillende plaatsen.”
Hoe appelen bewaren?
Hoe mooi ze er ook uitzien, appels leg je best niet in je fruitschaal. Daar worden ze snel overrijp en omdat ze veel ethyleen produceren, rijpt ook het andere fruit op je schaal (te) snel. Op een koele plaats blijven je appels ongeveer twee weken goed. In de koelkast kan je ze wel tot vier weken bewaren.
Golden appels van eigen bodem
“Golden appels zijn ideaal als gezond tussendoortje. Je kan ze natuurlijk ook verwerken in salades en gebak of er appelmoes of -sap van maken. Ook appelchips is een aanrader: snij de appels in fijne plakjes en laat ze drogen tot knapperige schijfjes.”