Venkel
Venkel staat bekend om haar pittig karakter. Door haar specifieke smaak duikt ze steeds vaker op in topkeukens. Venkel is veelzijdig en uniek: dat verdient een plek in je winkelkarretje!
- Van mei tot oktober kan je genieten van verse Belgische venkel uit volle grond. Op warme zomerdagen wordt de venkel van Spar zelfs voor dag en dauw geoogst, zodat de groente lekker fris blijft.
- Venkel bestaat uit een blanke tot lichtgroene bolvormige knol en loof.
- Koop geen venkel die bruin of verschrompeld is. Buiten het erbarmelijke uiterlijk, is de venkel dan ook te vezelig van structuur.
Smaak van venkel
Door haar uitgesproken anijsaroma kan venkel aan allerlei bereidingen een bijzondere smaak geven. Perfect bij vis en andere mediterrane groenten. Ook het loof kan je gebruiken. Het dient mooi als garnering en doet het goed als kruiding in salades en soepen. Verhitting verzacht de smaak van de groente.
Voedingswaarde van venkel
Venkel is rijk aan vitamine C, ijzer en vezels en arm aan calorieën. Daarnaast is venkel een bron van kalium en foliumzuur.
Venkel bewaren
Bewaar venkel niet te lang want dan vermindert de smaak. In de koelkast, verpakt in een plastic zak, is de groente tot een week houdbaar. Als je de venkel blancheert, kan je ze een half jaar bewaren in je diepvries.
Weetjes over venkel
Het gedroogde loof van venkel tilt je barbecue naar een hoger niveau! Gooi het tussen de kolen – je vlees, vis en gegrilde groenten krijgen een unieke smaak.
Venkel klaarmaken
Nadat je de venkel hebt gekuist, kan je er verschillende kanten mee op. Je kan de groente koken, poffen, grillen, vullen, roerbakken, stomen … Rauw is venkel ook erg lekker.
Venkel snijden & schoonmaken
- Snij de onderkant en – eventueel – de stelen bovenaan de venkel weg.
- Eet je de venkel rauw? Haal dan ook de kern weg.
- Was de venkel en snij ze zoals je wil.