Veldsla
Je vindt tal van slasoorten in de winkel. Veldsla klinkt niet even sexy als rucola of lollo bionda, maar qua smaak moet ze niet onderdoen. De frisse groente is verrassend veelzijdig.
- Veldsla is een bladgewas. De groente heeft ovale, frisgroene blaadjes die in een bundeltje aan elkaar zitten. De blaadjes krullen, daardoor kreeg veldsla de bijnaam ‘ezelsoor’.
- Koop enkel veldsla die er nog lekker fris uitziet.
- Bij Spar komt veldsla altijd uit België of Nederland.
- Het seizoen van de veldsla piekt in de winter en de lente. Niet getreurd, ook tijdens de rest van het jaar is de groente verkrijgbaar.
Smaak van veldsla
Veldsla heeft een pittige en nootachtige smaak. Hoe verser de sla, hoe sterker de smaak. Omdat die pittige smaak geconcentreerd zit in het voetje van de slablaadjes, snij je ze best niet te kort af.
Voedingswaarde van veldsla
Deze slasoort is rijk aan vitamine A en C maar ook aan calcium en ijzer.
Veldsla bewaren
Wacht niet te lang om met veldsla aan de slag te gaan. In de koelkast is ze slechts enkele dagen houdbaar.
Weetjes over veldsla
Vroeger werd veldsla even voor onkruid aanzien omdat het in de winter tussen het graan groeide. Gelukkig hadden de boeren al snel door dat de fijne groene blaadjes erg lekker zijn.
Veldsla klaarmaken
Veldsla doet het uitstekend in salades, maar de groente is veelzijdiger dan dat. Net zoals andere slasoorten kan ze ook perfect in warme bereidingen zoals soep of stamppot gebruikt worden. Door haar sierlijke blaadjes, is ze ook prachtig als garnering.
Veldsla snijden & schoonmaken
- Verwijder de blaadjes die er niet meer fris uitzien.
- Was de veldsla voorzichtig.
- Dep de sla droog of gebruik een slazwierder, ga voorzichtig te werk.
- Snij de veldsla niet. Als je de blaadjes kleiner wil, is het beter om ze te scheuren.