Tomaat
De naam verraadt het al: tomaat is onze beste vriend in de keuken. Hij komt in allerlei vormen, groottes en smaken, maar één ding staat vast: hij slaagt er telkens in om ons gerecht naar een hoger niveau te tillen.
- Aan tomaat is er bij Spar nooit een gebrek: het ganse jaar door worden ze gekweekt in Belgische serres. Tijdens het officiële seizoen (van juni tot en met oktober) koopt Spar elke dag verse tomaten op de veilingen. En als dat nog niet genoeg is, worden er ook tomaten geïmporteerd, voornamelijk uit Spanje.
- Tomaten moet je niet te rijp kopen, dan zijn ze minder pittig van smaak en moeilijker te verwerken. Koop bij voorkeur tomaten die stevig aanvoelen en geen zachte plekken hebben. Een gezonde tomaat herken je aan zijn glanzende kleur en frisgroen steeltje.
Smaak van tomaten
Tomaat komt in heel veel verschillende variaties voor. De smaak verschilt van soort tot soort: een algemene smaakbeschrijving is dus moeilijk. Spar verkoopt frisse, zurige soorten als de Coeur de boeuf, friszoete soorten als de Kumato, maar ook de neutralere klassiekers als kerstomaatjes en trostomaten.
Voedingswaarde van tomaten
Tomaten zijn rijk aan vitamine A, B9 en C. Daarnaast vormen ze een goede bron van vezelstoffen, caroteen en de antioxidant lycopeen.
Tomaten bewaren
- Tomaten bewaar je buiten de koelkast. Doe je dat niet, dan wordt je tomaat minder smaakvol en bederft ze sneller. De beste temperatuur om tomaten in te bewaren, ligt tussen de 8 en 10°C. Je houdt tomaten ook best apart. Ze produceren veel ethyleen waardoor andere vruchten en groenten sneller bederven als ze in de buurt liggen. Leg tomaten nooit naast komkommers, broccoli, aubergines, champignons of kolen.
- Je kan tomaten invriezen, maar dan kan je ze enkel nog gebruiken voor soepen, sauzen of andere warme bereidingen.
- Je kan tomaten ook pasteuriseren (inmaken). Zo kan je ze verwerken in chutneys, puree, ketchup en andere sauzen.
Weetjes over tomaten
De Azteken teelden al tomaten toen de Spanjaarden Mexico binnenvielen. Het Azteekse woord voor tomaat is ‘xitomatl’. Het Azteekse woord voor aardappel, waar de tomaat aan verwant is, is ‘xipotatl’. Zo weet je ook meteen waar ‘tomato’ en ‘potato’ vandaan komen!
Tomaten klaarmaken
Tomaten snijden & schoonmaken
- Spoel tomaten voor gebruik onder stromend water.
- Verwijder het kroontje en het geelgroene hart.
- Snij de tomaten evenwijdig met waar het kroontje zat, zo blijven de pitjes mooi vastzitten. Gebruik een mes waarvan het lemmet tandjes heeft.
Tomaten schillen
- Snij een kruisje onderaan in de tomaat.
- Dompel ze 15 seconden onder in kokend water.
- Laat ze schrikken onder een koude waterstraal. Daarna kan je de schil eraf stropen.
Tomaten vullen
- Snij het topje met kroon eraf en leg apart.
- Lepel de zaadlijsten eruit en snij het vlezige middenstuk weg.
- Strooi wat zout in de leeggehaalde tomaten en laat ze 30 min. omgekeerd rusten op keukenpapier.
- Gebruik je een warme vulling? Plaats de tomaten dan nog vijf min. in de oven op 240°C.