Spruit
Ze staan bekend als de groente die kinderen vrezen: spruitjes. Spijtig, want het zijn lekkere vitaminebommetjes. De Engelse benaming Brussels sprouts kregen ze niet voor niets: decennialang werden de minikooltjes enkel gekweekt in de omgeving van Brussel.
- Het spruitenseizoen loopt van augustus tot april met een piek in de wintermaanden.
- Bij Spar vind je losse machinaal gekuiste spruitjes en handgekuiste spruitjes in schaaltjes van 500 gram. Die zijn afkomstig uit België en Nederland.
- De spruit is familie van de witte kool en de spitskool.
- Bij aankoop moeten de spruiten mooie groene blaadjes en een stevig kropje hebben.
Smaak van spruitjes
Spruitjes hebben een erg herkenbare en milde koolsmaak die wat bitter is. Door andere ingrediënten toe te voegen, kan de smaak van spruitjes verzacht worden. Als je ze bereidt nadat ze ingevroren zijn geweest, zijn ze ook iets zachter van smaak.
Voedingswaarde van spruitjes
Vezels, vitamine A en C en een hoge dosis vitamine K: spruitjes hebben het allemaal. Verder hebben ze een hoog koolhydratengehalte. Een klein maar voedzaam kooltje dus!
Spruitjes bewaren
In de koelkast kan je spruitjes ongeveer een week bewaren. Maak ze klaar voor ze uitdrogen, daar zijn ze namelijk erg gevoelig aan. Wil je ze invriezen? Dan blancheer je ze eerst even.
Weetjes over spruitjes
Na een eerste nachtvorst smaken spruitjes nog net iets lekkerder. Dit komt omdat de suikervorming in de spruiten versterkt wordt.
Spruitjes klaarmaken
Je kan spruitjes simpelweg koken en ze daarna eventueel nog even aanbakken in boter. Kook ze acht tot dertien minuten in ruim water. Je kan ze ook rechtsreeks in een hutsepot verwerken. Wil je de sterke smaak vermijden? Kook ze dan zonder deksel. Om de smaak nog meer te verzachten, kan je ze voor je ze serveert karamelliseren in de oven met wat suiker of azijn en honing.
Spruitjes snijden & schoonmaken
- Snij de bittere onderkant eraf.
- Verwijder blaadjes die loszitten.
- Spoel de spruitjes grondig en kerf bij grote spruiten eventueel een kruisje in de stronk om de kooktijd te beperken.