Sinaasappel
De sinaasappel – of appelsien – is een populaire vrucht. Onder zijn feloranje schil zitten partjes met heerlijk sappig vruchtvlees verborgen. Met een sinaasappel in je fruitschaal ben je altijd een beetje op vakantie.
- Dankzij import kan je het hele jaar door sinaasappelen in huis halen. De heerlijke eetappelsienen van Spar komen van twee Spaanse familiebedrijven in de buurt van Valencia. Het klimaat is er optimaal: veel zon en frisse nachten. Daardoor krijgen de sinaasappelen een mooie kleur.
- Er wordt een onderscheid gemaakt tussen eet- en persappelsienen. Perssinaasappelen dienen om sinaasappelsap mee te maken en bevatten dus meer sap. Ze zijn moeilijker te pellen en tellen meer pitten.
Smaak van sinaasappelen
De smaak van de sinaasappel varieert van zoet tot lichtjes bitter. De schil van de vrucht hoeft niet per se de vuilbak in. Je kan ze bijvoorbeeld konfijten of raspen zodat je een zeste bekomt. Let er bij een zeste op dat je niet te ver raspt: het witte omhulsel tussen de vrucht en de schil kan bitter smaken.
Voedingswaarde van sinaasappelen
Sinaasappels barsten van vitamine C. Wil je hier optimaal van genieten? Drink dan niet enkel het sap, maar eet de volledige partjes. Zo krijg je alle vitaminen en vezels binnen.
Sinaasappelen bewaren
Op kamertemperatuur kan je appelsienen enkele weken bewaren. Lekker makkelijk.
Weetjes over sinaasappelen
De eetsinaasappelen van Spar worden met de hand geplukt. Vanaf de boom tot in de winkel krijgen ze de beste zorgen.
Sinaasappelen klaarmaken
Eetsinaasappels kan je perfect uit de hand eten. De vrucht smaakt ook heerlijk bij desserts of in sauzen. Perssinaasappelen lenen zich natuurlijk perfect tot sinaasappelsap. Verder is de vrucht ook een lekkere toevoeging in gerechten waaronder salades.
Sinaasappelen snijden & schoonmaken
- Maak je een zeste van de schil? Was de sinaasappel dan goed.
- Om een sinaasappel uit de hand te eten kan je hem pellen of in kwartjes snijden.
- Een perssinaasappel snij je in twee waarna je beide helften perst.