Rode bes

De rode bes is klein maar dapper. Haar kleine gestalte houdt haar immers niet tegen om een intense smaak te verspreiden. Moet je beslist eens proberen!

  • Rode bessen koop je van juni tot november met een piek tijdens de zomervakantie. 
  • Ze groeien in trosjes en zijn kwetsbaar. Kies in de winkel voor onbeschadigde exemplaren, anders worden ze al snel slecht. 
  • De rode bes is familie van de trosbessen. Ze hebben een frisrode kleur en een lichtgroen kroontje.
Smaak.png

Smaak van rode bessen

De besjes hebben een erg uitgesproken smaak. De ene is al wat zoeter dan de andere, maar in het algemeen hebben ze een friszure smaak.

Voedingswaarde.png

Voedingswaarde van rode bessen

In vergelijking met andere fruitsoorten bevatten rode bessen gemiddeld meer voedingsvezels. Ze zijn ook rijk aan vitamine C.

Bewaren.png

Rode bessen bewaren

Om ze zo lang mogelijk te kunnen bewaren, spreid je rode bessen best uit op een bord in de koelkast. Je kan ze ook invriezen. Leg ze dan eerst verspreid in de diepvriezer en steek ze pas in een zakje of doosje wanneer ze verhard zijn.

Weetjes.png

Weetjes over rode bessen

Rode besjes hebben een witte variant die net iets zoeter van smaak is. Ook verrukkelijk!

Rode bessen eten

Na het spoelen kan je de rode bessen gewoon uit de hand eten als tussendoortje. Ze zijn ook erg populair in confituur of als garnituur.

Rode bessen snijden & schoonmaken

  1. Spoel de trosjes voorzichtig onder water.
  2. Je kan ze al opeten!
rode-bes_bereiden.jpg

Confituur maken van rode bessen (voor 1 persoon)

  1. Breng 1,4 kg kristalsuiker aan de kook in 300 ml water gedurende 10 minuten.
  2. Was de bessen. Verwijder de steeltjes en leg de bessen in de suikerstroop. Laat al roerend 8 tot 10 min meekoken.
  3. Laat een beetje confituur op een koud bord druppelen. Als hij meteen opstijft, is het goed. Anders laat je hem nog 2 tot 3 min koken.