Meloen
Meloenen zijn er in alle kleuren en geuren. Eén hap en je waant je in een zomers paradijs. Charentais-, galia- of watermeloen, welke soort mag er in jouw winkelkarretje?
- Meloenen verschijnen vooral tijdens de zomermaanden. Ze gedijen het best in een warm klimaat.
- De galiameloenen die je vindt bij Spar, komen bijvoorbeeld uit Spanje. Ook de piel de sapo komt daarvandaan en is er de meest geliefde meloensoort. Onze charentaismeloenen komen dan weer uit de streek rond het Franse Montpellier.
Hoe weet je dat een meloen rijp is?
- De perfecte watermeloen herken je aan het holle geluid wanneer je erop klopt.
- Kan je zonder snijden het vruchtvlees ruiken? Dan weet je dat hij rijp is. Als ook de schil rond het steeltje wat meegeeft tenminste.
- Nog een tip: een rijpe meloen voelt zwaar aan voor z’n grootte.
Smaak van meloen
Meloenen hebben heerlijk zoet vruchtvlees. De intensiteit van de smaak varieert per soort. Perfect in een zomerse bereiding of als verrassende tegenhanger in een hartig gerecht.
Voedingswaarde van meloen
Alle soorten bevatten veel water, daardoor is de vrucht caloriearm. Meloenen staan bol van vitamine C. De pitjes van de watermeloen mag je gewoon opeten, ze zitten boordevol eiwitten, vitaminen en mineralen.
Meloen bewaren
Leg je meloen niet in de koelkast, tenzij je hem al aangesneden hebt. In dat geval bewaar je hem best in een luchtdichte verpakking in de koelkast.
Weetjes over meloenen
Piel de sapo is het zusje van de honingmeloen en betekent ‘paddenhuid’ in het Spaans, een verwijzing naar de groene, knobbelige schil van de vrucht.
Meloen klaarmaken
Meloen is lekker op zichzelf of in een fruit- of groentesalade. Met munt, feta of parmaham zet je een droomcombinatie op tafel. Doordat de vrucht zoveel water bevat, kan je er bijvoorbeeld ook perfect sorbet van maken.
Meloen snijden
Een watermeloen snijden is een flinke klus. Zo pak je het aan:
- Snij met een kartelmes de boven- en onderkant eraf.
- Zet rechtop en snij doormidden.
- Verdeel in kwarten en snij de schil eraf.