Koolraap
Tijdens moeilijke perioden – zoals oorlog en schaarste – was de koolraap erg populair. De groente bewaart goed en is ontzettend veelzijdig. Vandaag is ze een beetje in de vergetelheid geraakt. Daar brengen we verandering in!
- Koolraap is waarschijnlijk ontstaan uit een kruising van de kool en de knolraap. Niet toevallig worden de groentes wel eens met elkaar verward. Datzelfde gebeurt ook met koolrabi en raap. Hou je hoofd er dus bij wanneer je in de groenteafdeling staat.
- Van oktober tot en met maart is hij in seizoen. De koolraap is de wortel van de gelijknamige plant en weegt al snel een kilo. De binnenkant is oranjegeel.
Smaak van koolraap
De zoete smaak van koolraap doet denken aan pastinaak. Hij is heerlijk in combinatie met vlees – zoals worst en ham – en kaasbereidingen.
Voedingswaarde van koolraap
Koolraap is rijk aan vitamine C, kalium en ijzer.
Koolraap bewaren
Op een koele, donkere plek kan je de groente enkele weken bewaren. Heb je hem al aangesneden? Dan kan je hem verpakt in vershoudfolie nog enkele dagen bewaren in de koelkast. Gekookte of geblancheerde koolraap kan een jaar de diepvries in.
Weetjes over koolraap
In tegenstelling tot andere leden van de koolfamilie groeit koolraap onder de grond.
Koolraap klaarmaken
Koolraap koken, neemt ongeveer een dik kwartier in beslag. In de microgolfoven gaat het nog sneller: na zes minuten kan je aan tafel. Ook stomen of bakken kan, reken dan op zo’n 25 minuten. De bovenkant van de koolraap snij je er best af, die smaakt wat houterig.
Koolraap snijden & schoonmaken
- Snij de bovenkant van de groente eraf.
- Verdeel de rest van de koolraap in plakken van ongeveer een centimeter dik.
- Schil en was de plakken en snij in reepjes of blokjes.