Kiwi
’t Zit vanbinnen, dat bevestigt de kiwi. Onder de glansloze, bruine schil zit een prachtvrucht verborgen. Zijn naam heeft hij te danken aan de kiwivogel: een vogel met een rond lichaam en bruine veren. De gelijkenis is treffend.
- De kiwi komt van oorsprong uit China.
- Bij Spar vind je biologische groene kiwi’s en SunGold kiwi’s. En dat het hele jaar door.
- Koop kiwi’s als ze nog stevig zijn. Wanneer de schil oneffenheden vertoont, laat je de tropische vrucht beter liggen.
Smaak van kiwi
De smaak van de kiwi is fris en zoetzuur. Je kan de schil ook opeten, als je niet terugdeinst voor een harige structuur. Combineer de vrucht beter niet met melkproducten want ze bevat een enzym dat eiwitten afbreekt. Daardoor krijgt je melkproduct een bittere smaak.
Voedingswaarde van kiwi
Een kiwi bevat meer vitamine C dan je dagelijkse behoefte! Verder is het onder andere een goede bron van kalium, pectine en vitamine A en E.
Kiwi bewaren
Kiwi’s die nog niet rijp zijn, kan je relatief lang bewaren in de koelkast: tot wel twee weken. De vrucht wordt vaak onrijp verkocht. Je kan ze dan verder laten rijpen op kamertemperatuur.
Weetjes over kiwi
De licht behaarde schil van de kiwi is niet zonder nut. Hij beschermt zichzelf ermee tegen insecten.
Kiwi klaarmaken
De kiwi is een populair tussendoortje of voedzame aanvulling bij het ontbijt. Hij wordt simpelweg uitgelepeld of in blokjes gesneden. Je kan hem natuurlijk ook verwerken in taart of gebak. In salades is kiwi ook lekker. Hij zorgt voor een verrassende en frisse toets.
Kiwi snijden & schoonmaken
Snij de kiwi in twee en lepel hem uit of schil en snij in blokjes.