Kers

Kers

Als je kersen in de winkel ziet liggen, weet je dat de zomer in aantocht is. Met hun zoete, toegankelijke smaak zijn deze steenvruchten de ideale snack om de zonnige dagen door te komen.

  • Kersen zijn verkrijgbaar bij Spar van juni tot september.
  • Ze komen voornamelijk uit Haspengouw, waar ze met de hand geplukt worden. 
  • Rijpen doen kersen niet meer wanneer ze geplukt zijn, bederven daarentegen wel. Wees dus kritisch en koop enkel kersen die mooi glanzen en stevig zijn.
  • De kleur van kersen varieert van geelrood tot donkerbruin. Het vruchtvlees is zacht of stevig, afhankelijk van het ras. Elke kers heeft een pit en een steeltje. 
Smaak.png

Smaak van kersen

Je hebt zoete, zoetzure en zure kersen. Die laatste kennen we als krieken. De klassieke kers is zoet en net als andere kersen redelijk sterk van smaak.

Voedingswaarde.png

Voedingswaarde van kersen

Kersen zijn een grote bron van vitaminen. Ze bevatten een hoop vitamine A en C. Daarnaast zitten ze vol koolhydraten, calcium en antioxidanten.

Bewaren.png

Kersen bewaren

Kersen moet je eigenlijk kersvers eten: ze blijven maar één à twee dagen goed. Bewaar kersen bij voorkeur in de koelkast. Door ze op een bord uit te spreiden, vermijd je dat ze gekneusd raken of elkaar snel aansteken bij rotting of schimmel.

Weetjes.png

Weetjes over kersen

Als je kersen verwerkt, pas dan op voor het sap. Dat kan vlekken maken op je kleren die je nog moeilijk weg krijgt!

Kersen klaarmaken

Je kan kersen op verschillende manieren klaarmaken. In een taart, confituur, bij een ijsje … Je kan kersen ook drogen. Uiteraard zijn ze eveneens heerlijk om uit de hand van te smullen.

Kersen snijden & schoonmaken

  1. Was de kersen voorzichtig.
  2. Verwijder de steeltjes.
  3. Eet op zonder de pit in te slikken of verwijder de pit op voorhand.

Kersen drogen

Leg de kersen in een oven van 60°C. Laat de ovendeur op een kier staan en wacht tot de kersen verschrompelen tot een soort rozijnen.

Kersen klaarmaken