Granaatappel

Granaatappel

De granaatappel is een mysterieuze vrucht. Voor velen geen dagelijkse kost, maar wel altijd een waar genot. Daarbovenop staat hij symbool voor vruchtbaarheid en wedergeboorte. Wedden dat je dat nog niet wist?!

  • Plantkundig gezien behoort de granaatappel tot de bessen. Het is een rode schijnvrucht met de grootte van een sinaasappel en een vorm die doet denken aan een ui. Enkel de pitten zijn eetbaar. 
  • Kies in de winkel granaatappels met een glanzende schil. Exemplaren die zwaar aanvoelen in verhouding met hun grootte, bevatten lekker veel sap.
  • Dankzij import vanuit onder andere Spanje, Israël en Peru geniet je het hele jaar door van granaatappelpitjes. 
Smaak.png

Smaak van granaatappel

Granaatappelpitjes smaken zoetzuur en fris. Je kan ze ook persen of pletten om granaatappelsap te drinken. Lekker! Eet de witte vliezen binnenin niet op, die zijn wrang van smaak.

Voedingswaarde.png

Voedingswaarde van granaatappel

Granaatappels barsten van antioxidanten en vitamine A, B en C.

Bewaren.png

Granaatappels bewaren

In de koelkast blijft de vrucht zo’n week goed. Granaatappels die er droog uitzien, hoeven nog niet meteen de composthoop op. Waarschijnlijk is de binnenkant nog perfect!

Weetjes.png

Weetjes over granaatappels

Geen genoegen met het hiernamaals? Granaatappels zouden de wedergeboorte een duwtje in de rug geven. Net daarom nam farao Toetanchamon granaatappels mee in zijn graf.

Granaatappel klaarmaken

Eens bevrijd uit hun schil, kan je granaatappelpitjes zo eten of verwerken tot sap. Ze zijn een heerlijke aanvulling bij fruitsalade, couscous en yoghurt of gebruik ze als lekkere decoratie bij desserts.

Granaatappels snijden & schoonmaken

  1. Snijd de granaatappel doormidden.
  2. Klop met een lepel op de helften zodat de pitjes uit de vrucht vallen. Doe dit eventueel boven een kom water en schep ze er nadien uit, zo blijven ze zeker intact.
Granaatappel klaarmaken