Braambes

De braambes, of gewoonweg braam, is familie van de aardbei en de framboos. Deze paarsblauwe bosvruchtjes groeien aan weelderige stekelstruiken en zijn echte smaakbommetjes.

  • Het braambessenseizoen loopt van juni tot augustus. 
  • De bessen zijn erg delicaat. Let er bij aankoop op dat ze mooi intact en nog niet overrijp zijn. 
  • Kom je de braambes tegen in het wild? Pluk ze gerust, maar weet dat ze nog niet per se rijp zijn als ze zwart zien. Ze moeten ook zacht aanvoelen.
Smaak.png

Smaak van braambessen

Rijpe bramen hebben een zoete smaak met een lichtzure ondertoon. Bovendien zijn ze erg sappig. Hoe groter de braam, hoe lekkerder.

Voedingswaarde.png

Voedingswaarde van braambessen

Braambessen zitten boordevol antioxidanten. Ze bevatten ook een grote hoeveelheid vitamine C en zijn erg vezelrijk.

Bewaren.png

Braambessen bewaren

Je kan braambessen niet heel lang bewaren. Leg ze uitgespreid op een bord in je koelkast en haal overrijpe of beschadigde bessen weg. Wil je ze invriezen? Leg ze eerst op een vel bakpapier. Diepgevroren kan je ze tot een jaar bewaren.

Weetjes.png

Weetjes over braambessen

De braambes is een verzamelvrucht, wat wil zeggen dat het een klein trosje is met allemaal deelvruchten of minibesjes.

 

Braambessen klaarmaken

Met bramen kan je verschillende kanten op. Eet ze uit de hand of verwerk ze tot coulis. Doordat ze veel pectine bevatten, geleren ze snel. Je kan er dus uitstekend confituur van maken. Wat dacht je van onze bramenconfituur met witte chocolade?

Snijden & schoonmaken

  1. Was bramen snel en in koud water. Zo verlies je zo min mogelijk aroma en sap. Bramen zijn erg kwetsbaar, dus was ze niet onder een stromende kraan.
  2. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  3. Verwijder na het wassen de kroontjes en steeltjes.