Boerenkool
Boerenkool staat niet langer gelijk aan boerenkost. De kool is helemaal hip en duikt ook op in verfijnde gerechten. Kom alles te weten over deze frisgroene groente!
- Boerenkool is verkrijgbaar tijdens de herfst- en wintermaanden, een echte wintergroente dus.
- De boerenkool wordt ook wel krulkool genoemd. Het is een van de vele koolsoorten die onze Belgische bodem te bieden heeft.
- Verse boerenkool heeft een heldergroene kleur en een brede kroesrand aan de bladeren. Let er in de winkel op dat je een exemplaar zonder verwelkte of gele bladeren koopt.
Smaak van boerenkool
Deze kool heeft een pittige smaak die goed samengaat met hartige producten. Heeft de kool tijdens de groei een vorstperiode meegemaakt, dan is hij iets zachter van smaak.
Voedingswaarde van boerenkool
Boerenkool is echt superfood. Hij zit vol antioxidanten, ijzer en vitamine A, C en K.
Boerenkool bewaren
In de koelkast kan je boerenkool zo’n week bewaren. Als je hem al hebt gesneden, moet hij wel sneller bereid worden. Liever een tijdje invriezen? Zorg er dan voor dat je hem eerst wast en blancheert.
Weetjes over boerenkool
In New York is er een restaurant dat boerenkoolmartini schenkt. Echt een veelzijdige groente dus!
Boerenkool klaarmaken
Met boerenkool kan je alle kanten op. Stomen, koken, in de wok … Je kan hem zelfs rauw verorberen. Als je ervoor kiest de kool te koken, kan je een snuifje bicarbonaat toevoegen aan het water om de frisgroene kleur van de blaadjes te bewaren. Gebruik altijd meer boerenkool dan je nodig denkt te hebben, want de kool slinkt tijdens het kookproces.
Boerenkool snijden & schoonmaken
- Was de kool.
- Breek de bladeren van de steel, verwijder de dikke nerven.
- Snijd de bladeren of kook ze in hun geheel.