Ananas
De ananas is een van de blikvangers van de fruitafdeling. En hij heeft meer dan een opvallend uiterlijk: zijn knalgeel vruchtvlees met kenmerkende smaak en aroma maken de vrucht erg geliefd.
- Dankzij import geniet je het hele jaar door van verse ananas.
- Bij Spar vind je de gewone, kleinere ananas en de Extra Sweet met een zachtere smaak.
- Een verse, rijpe ananas heeft een aangename geur en voelt veerkrachtig aan rond de steelaanzet. Een te sterke geur, donkere knobbels en vergeelde kroonblaadjes? Symptomen van een overrijp exemplaar.
- Je vindt ananas ook in blik. Handig voor wie geen hele vrucht in huis wil halen of gevoelig is aan het enzym bromelaïne. Dat is aanwezig in verse ananas en kan je tong irriteren. Bromelaïne heeft ook voordelen: het enzym bevordert de spijsvertering. Ingeblikte ananas bevat geen bromelaïne. Je kan je verse ananas even koken om het enzym uit te schakelen.
Smaak van ananas
Ananas heeft een frisse, zoetzure smaak. Ideaal als dessert of om gerechten van een zoete toets te voorzien. Combineer onbewerkte ananas beter niet met zuivelproducten. Het aanwezige enzym verzuurt melk en doet verse kaas en yoghurt verwateren. Let ook op met gelatine: verse ananas verhindert de bindende werking.
Voedingswaarde van ananas
Ananas is rijk aan kalium, magnesium, foliumzuur en vitamine C.
Ananas bewaren
Om heimwee naar het land van herkomst te voorkomen, bewaar je ananas best niet in de koelkast. Daar heeft de vrucht het veel te koud. Bewaar hem liever op kamertemperatuur.
Weetjes over ananas
Combineer je vlees en ananas in een gerecht, dan zorgt het enzym in de ananas ervoor dat je vlees malser wordt. Lekker!
Ananas klaarmaken
Eet ananas zo in blokjes of gril ananasschijven op de barbecue. De schil kan je niet opeten.
Ananas snijden & schoonmaken
- Snij de boven- en onderkant eraf en plaats de vrucht rechtop.
- Snij de schil er met een broodmes af.
- Verwijder de overgebleven bruine puntjes door diagonale inkepingen te maken.