Abrikoos
Bijna geen enkele vrucht is zo broos als de abrikoos. Deze sappige steenvrucht bulkt van de vitaminen en bevat amper calorieën. Perfect om zorgeloos van te snoepen.
- Abrikozen zijn in seizoen van juni tot en met augustus. Spar importeert echter abrikozen uit het zonnige Spanje. Daar groeien ze op plateaus van verschillende hoogtes. Hoe hoger, hoe kouder en hoe later de vrucht rijp is. Op die manier kunnen we bijna het hele jaar door abrikozen aanbieden.
- Abrikozen zijn enorm gevoelig. Hun fluweelzachte huid blutst vlug en bij vocht is er al snel kans op schimmelvorming. Let er in de winkel op dat je abrikozen kiest die nog niet te veel watertjes hebben doorzwommen.
Smaak van abrikozen
Abrikozen hebben een zoete smaak met een zure toets. Een populaire manier om de abrikoos te bereiden, is ze te drogen. Dan is ze nog zoeter. In combinatie met geitenkaas komt de steenvrucht helemaal tot zijn recht!
Voedingswaarde van abrikozen
De abrikoos is een goede bron van onder andere vitamine E, ijzer en calcium. Daarbovenop is ze ook nog eens caloriearm.
Abrikozen bewaren
Je bewaart de vruchten best op een droge plek. Leg ze in een koele ruimte maar niet in de koelkast, daar verliezen ze smaak. Een voorraad voor tijdens de winter inslaan? Je kan de abrikoos ook invriezen.
Weetjes over abrikozen
Eet de pit van een abrikoos nooit op. In hoge dosissen kan die giftig zijn!
Abrikozen klaarmaken
Je kan de abrikoos natuurlijk perfect uit het vuistje eten – mét schil, want die heeft geen specifieke smaak. Daarnaast kan je abrikozen prima verwerken in bijvoorbeeld slaatjes of tajines, al dan niet gedroogd.
Abrikozen snijden & schoonmaken
- Spoel de vrucht.
- Verwijder eventueel de schil.
- Haal de pit uit de vrucht of eet errond.
Abrikozen drogen
- Verwarm de oven voor op de laagste stand.
- Snij de abrikozen in de helft en haal de pit eruit.
- Duw de bolle kant van de helften omhoog, zodat er meer vruchtvlees zichtbaar is.
- Leg de abrikozen gedurende 6 à 12 u in de oven. Laat de ovendeur op een kier, zodat het vocht weg kan.