Aardappel
Ooit geïmporteerd maar nu een vaste waarde in elke keuken: de aardappel. Van stamppot tot friet, de mogelijkheden zijn eindeloos. De Belg is verzot op zijn bijna dagelijks patatje.
- Aardappelen vind je heel het jaar door.
- Spar verkoopt een heleboel verschillende soorten: vastkokende, bloemige en enkele exclusievere varianten.
- De bekendste vastkokende soorten zijn de Charlotte en Nicola. Bintje is de bekendste soort onder de bloemige aardappelen. Ook krieltjes, de kleine vastkokende variant, zijn populair aan het fornuis.
- De groente kan tegen een stootje. Let er in de winkel op dat ze nog niet aan het kiemen zijn.
Smaak van aardappelen
De smaak van de aardappelen is moeilijk te omschrijven. Ze zijn vooral erg zacht van smaak. Daardoor combineren ze gemakkelijk met andere ingrediënten. Primeuraardappelen (de eerste patatjes van het jaar) zijn nog zachter van smaak en hebben een stevigere structuur.
Voedingswaarde van aardappelen
De aardappel heeft soms de reputatie van een dikmaker te zijn. Onterecht, want hij bevat 0 gram vet en is rijk aan voedingsvezels, kalium, vitamine B en C.
Aardappelen bewaren
De ideale temperatuur om aardappelen te bewaren, ligt tussen 4°C en 8°C. Ze moeten droog en koel bewaard worden op een plek waar ze kunnen ademen. Zo kunnen ze wekenlang goed blijven. Wil je ze invriezen? Verwerk ze dan eerst, tot een puree bijvoorbeeld.
Weetjes over aardappelen
In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is de zoete aardappel geen familie of variant van de gewone aardappel.
Aardappelen klaarmaken
Je kan aardappelen op allerlei verschillende manieren bereiden. Als je ze eerst kookt kan je ze vervolgens bakken of pureren. Je kan ze ook meteen frituren. De schil hoeft er niet per se af, die bevat immers de meeste vezels.
Aardappelen snijden & schoonmaken
Als je aardappelen niet schilt, was ze dan steeds eerst met lauw water. Dat is niet nodig als je ze wel schilt.
Verse frietjes maken
- Schil de aardappelen en snij ze in frietjes. Was ze niet, want dan spoel je het zetmeel eraf!
- Bak de frieten een eerste keer in frietvet van 140°C. Laat ze nog niet kleuren. Laat ze nadien uitlekken en afkoelen op keukenpapier.
- Bak de frieten nu opnieuw op 180°C. Schud af en toe op en wacht tot ze goudbruin en knapperig zijn. Werk af met wat zout.