Welke rijst gebruiken in welke rijstgerechten?
Rijst komt in verschillende geuren, kleuren, groottes en smaken. Maar welke soort gebruik je waarvoor? En hoelang moet je rijst nu koken?
Wat is wilde rijst?
- Wilde rijst is de vreemde eend in de bijt. Als enige is het immers een graansoort en dus geen rijst.
- De korrels lijken sterk op rijst en ook de bereiding is gelijkaardig.
- De kleine korrels smaken geroosterd en nootachtig.
Wat is jasmijnrijst?
- Misschien heb je ook al gehoord van pandan- of Thai-rijst? Beide zijn andere benamingen voor jasmijnrijst. Eentje verwijst naar zijn Thaise roots. De andere naar het pandanblad.
- De lange korrels zijn heerlijk in een Thaise groene curry of authentieke nasi goreng!
- Jasmijnrijst heeft een ietwat zoete smaak.
Wat is basmatirijst?
- Basmati komt van ‘vasmati’, Sanskriet voor geurig. Dat deze langkorrelige rijstsoort zijn naam niet gestolen heeft, ontdek je meteen tijdens het koken.
- Basmati heeft een intense, pittige en nootachtige smaak.
Wat is dessertrijst?
- De mediumgrote korrel van dessertrijst is redelijk zacht en kalkachtig en is rijk aan zetmeel.
- Daardoor zal de rijst na het koken makkelijk kleven. Ideaal om heerlijke desserts te maken.
- Deze rijst is zoet, romig en vol van smaak.
Welke rijst gebruiken voor risotto?
- Dankzij zijn korte, ronde korrel en hoge zetmeelpercentage wordt risottorijst na het koken lekker kleverig en smeuïg. Precies wat een goede risotto nodig heeft!
- Arborio, carnaroli en vialone nano zijn maar enkele van de soorten geschikt voor deze bereiding.
- Romig en nootachtig van smaak.
Welke rijst gebruiken voor sushi?
- Om sushi te maken heb je speciale rijst nodig. Sushirijst is eerder rond en klein van korrel en zit bomvol zetmeel.
- Spoel hem eerst zorgvuldig, anders wordt je rijst na het koken slijmerig.
- De rijst smaakt licht zuur door de tijdens de bereiding gebruikte rijstazijn.
Hoelang moet rijst koken?
Hoelang je rijst moet koken hangt af van het soort dat je gebruikt. De exacte bereidingswijze kan je steeds terugvinden op de verpakking van de rijst. Maar we helpen je graag op weg met richtlijnen voor het koken van witte rijst, bruine rijst en wilde rijst.
Kooktijden witte rijst
- Breng een pan met water aan de kook en voeg een snufje zout toe.
- Voeg de rijst toe en laat 20 à 30 minuten koken.
- Giet de rijst af na het koken.
Kooktijden bruine rijst
- Breng een pan met water aan de kook en voeg een snufje zout toe.
- Voeg de bruine of zilvervliesrijst toe en laat een 10-tal minuten koken.
- Giet de rijst af na het koken.
Kooktijden wilde rijst
- Breng een pan met water aan de kook en voeg een snufje zout toe.
- Voeg de wilde rijst toe en laat een 60-tal minuten koken.
- Giet de rijst af na het koken.