Welke kruiden gebruik je voor vis?
Vis is lekker en evenwichtig, daarom zetten we het steeds vaker op het menu. Maar sommige vissen missen wat pit of extra smaak en dan komen kruiden goed van pas! Ontdek hier welke kruiden je het best gebruikt bij zalm, kabeljauw of andere witte vis en mosselen.
Kruiden voor zalm
Zalm is een zeer populaire vis die je makkelijk kan klaarmaken in de pan, op de BBQ of in de oven. Er passen heel wat kruiden of specerijen bij zalm, zoals dille, tijm, peterselie, kervel, oregano, dragon en koriander! Probeer ook eens deze smaakmakers: ui, citroen, knoflook en natuurlijk zout.
Kruiden voor kabeljauw of witte vis
Kruid je kabeljauw of witte vis met:
- koriander
- kurkuma: prikkelend, mild en lichtbitter van smaak, maar zachter dan peper of mosterd
- peterselie: sterke smaak en geur, past goed bij de milde smaak van vis
- dille: zoete smaak, ideaal voor gegrilde zeetong of papillot van kabeljauw
- rozemarijn: krachtige smaak voor vis met een twist
Breng je mosselen op smaak met natuurlijk kruiden en specerijen: uienpoeder, peterselie, bieslook, laurier, tijm, oregano, witte peper, zout, dragon en venkel.
Kruidenmix maken voor mosselen
Zo maak je de perfecte kruidenmix (voor ongeveer 4 personen): meng 10 koffielepels uienpoeder met 2 koffielepels gedroogd bieslook, 1 gemalen laurierblaadje, 2 koffielepels gedroogde tijm en gedroogde oregano, 6 koffielepels witte peper en zout naar smaak.
Liever mosselen met witte wijn?
Dan heb je ui, knoflook, verse bieslook, verse peterselie, verse kervel, boter, een blokje visbouillon, droge witte wijn en crème fraîche nodig.
Hoe herken je duurzame vis?
Duurzame vis herken je aan het blauwe MSC-label. Vissers die het label krijgen, vangen geen bedreigde vis, werken met respect voor het visbestand en beperken zowel de bijvangst als de impact op het ecosysteem in de zee. Het groene ASC-label wil zeggen dat de vis gekweekt wordt met respect voor de natuur en in correcte werkomstandigheden.
Check je vis
Samen zorgen we ervoor dat onze (klein)kinderen in de toekomst ook kunnen genieten van vis en zeevruchten. Kies steeds voor vis met een ASC- en MSC-label. Deze vis is verantwoord en duurzaam. Zo help jij oceanen, meren en rivieren te beschermen.