Hoe kan ik stomen?
Groenten stomen kan op veel verschillende manieren. Met een stalen stoommandje of een bamboe mandje is stomen supersimpel. Wil je een volledig gerechten in één keer klaarmaken, dan is een stoomkoker ideaal. En is koken met stoom helemaal jouw ding, dan kan je de aanschaf van een stoomoven overwegen.
Stalen stoommandje
Een inklapbaar stoommandje in roestvrij staal is niet duur en heel gebruiksvriendelijk.
- Een stoommandje past in elke pot.
- Het mandje kan na gebruik gewoon in de vaatwasmachine.
- Een stoommandje neemt weinig plek in.
Stoomtip: stomen doe je altijd met een deksel op de pot! Zo kan de stoom niet ontsnappen.
Snelkookpan
- Met een snelkookpan (of hogedrukpan) kan je sneller gerechten bereiden. Je bespaart gemiddeld 70% op de klassieke kooktijd.
- Een snelkookpan is zuiniger in gebruik, je bespaart dus energie.
- Ook verkrijgbaar met een handige stoominzet!
Stoommandje in bamboe
Stoommandjes zijn onontbeerlijk in de Aziatische keuken. Denk maar aan heerlijke dim sum of gestoomde vis.
- Schenk een laagje water in de kookpot en breng aan de kook.
- Zet het stoommandje met deksel erop en stomen maar!
- Voor extra smaak kan je wat bouillon over de ingrediënten gieten.
Stoomtip: je kan een heuse toren in bamboe bouwen. In elk mandje leg je dan een ander ingrediënt.
Stoomkoker
Hét grote voordeel van een elektrische stoomkoker zijn de verschillende lagen.
- Je kan je een volledig gerecht klaarmaken in één stoomkoker.
- Wat het langste moet stomen, leg je onderaan. Bouw van daaruit verder op.
Stoomtip: om je ingrediënten gelijkmatig te laten garen, laat je er best een beetje ruimte tussen.
Stoomoven
Ben je helemaal gewonnen voor het stoomkoken? Dan kan je investeren in een stoomoven. Je hebt de keuze uit twee types:
- De solo stoomoven: werkt volledig met stoom. Je kan er voedingsmiddelen mee koken, opwarmen of ontdooien.
- De gecombineerde stoomoven: hiermee kan je ook nog bakken in hete lucht, zoals bij een gewone oven (maar: geen pizza of taart).