Mosselen kuisen
Tags

Mosselen kuisen

Eind juni gaat het mosselseizoen van start en het loopt tot half april. Hier ontdek je hoe je mosselen proper maakt, wat het verschil is tussen oranje en witte mosselen en veel meer!

Mosselen schoonmaken in 4 stappen

  1. Spoel de mosselen in koud water.
  2. Verwijder de eventuele 'baard' van de mosselen en onregelmatigheden aan de buitenkant van de schelpen met een mesje.
  3. Spoel de mosselen tot het water helder is.
  4. Verwijder de mosselen die open komen staan of boven komen drijven. Die kook je niet mee.
Mosselen schoonmaken in 4 stappen

Zijn gesloten mosselen slecht?

Nee. Mosselen die na het koken gesloten blijven, zijn meestal perfect eetbaar. Ze hebben gewoon een sterkere sluitspier. Wanneer een mossel echt slecht is, ruik je dat meteen.

Is er een verschil tussen oranje en witte mosselen?

Nee. Ze hebben dezelfde smaak en kwaliteit. Het kleurverschil heeft te maken met de genen van de mossel. Dat mannetjes wit en vrouwtjes oranje zijn, is een fabeltje. 

Alleen mosselen tijdens de maanden met een R?

Vroeger werd beweerd dat het seizoen van de mosselen van september tot april liep (de zogenaamde 'maanden met een r'). Het mosselseizoen start in principe echter al in juli. Je kan dus beter onthouden dat het tijd voor mosselen is als de 'r in het seizoen' is: zomer, herfst en winter.