Hoe gaar ik varkensfiletgebraad in de oven?
Varkensfiletgebraad is een klassieker die je zowel doordeweeks als bij feestelijke gelegenheden op tafel kan zetten. Maar hoe zorg je ervoor dat je varkensfiletgebraad mals en lekker sappig blijft? Dat is makkelijker dan je denkt ...
De voorbereiding van het varkensfiletgebraad
- Haal het varkensvlees 20 minuten op voorhand uit de koelkast. Zo wordt het vlees niet taai in de pan of de oven.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Een vetrandje aan het vlees kan je gewoon laten zitten. Tijdens het braden smelt het weg en dat zorgt het voor extra smaak en sappigheid.
- Kruid nu het vlees en schroei het rondom dicht in hete boter.
Het varkensfiletgebraad garen in de oven
- Doe het gebraad in een niet te grote ovenschaal en giet het bakvet eroverheen. (Bedruip het gebraad ook tijdens het garen regelmatig met het bakvet.)
- Zet oven op 180°C en braad het vlees 15 minuten.
- Draai de temperatuur dan naar 150°C en bak nog eens 45 tot 50 minuten, afhankelijk van de dikte van het vlees. De gaartijd blijft een schatting. Wil je zeker zijn, gebruik dan een thermometer en meet de kerntemperatuur. Bij 69°C is je vlees mooi rosé, 71°C is de 'perfecte' temperatuur.
- Bedek het vlees met aluminiumfolie en laat het nog een kwartiertje rusten op een voorverwarmd bord.