Hoe gaar ik kalkoengebraad in de oven?
Kalkoengebraad is een feestelijke klassieker met eindeloos veel mogelijkheden, van winters hartig tot hemels zoet. Wat geduld en een stevige braadpan is genoeg om een lekker mals gebraad te maken.
Het kalkoengebraad voorbereiden
- Leg je gebraad niet rechtstreeks uit de koelkast in de pan of oven. Laat het eerst een uurtje op kamertemperatuur komen.
- Kruid het kalkoengebraad met peper en zout en eventueel kalkoenkruiden.
- Schroei het gebraad dicht in een kleine braadpan op 200°C. Vetstof is niet nodig bij een gerold gebraad waar al een reepje spek rond zit. Anders kan je een beetje boter of margarine gebruiken.
Hoelang moet kalkoengebraad garen in de oven?
- De baktijd is afhankelijk van het gewicht van het gebraad. Voor 800 g kalkoengebraad (genoeg voor 4 personen) moet je 35 à 45 min. rekenen. Een gebraad van 2 kg moet zeker 1,5 uur in de oven staan.
- De ene oven is de andere niet, de oventemperaturen en -tijden zijn richtlijnen. Gebruik een kernthermometer als je zeker van je zaak wil zijn. Is de kerntemperatuur 75-80°C, dan is je gebraad gaar.